Samfund

Efter britisk nej: Europas sydspids vil blive i EU

På trods af Brexit stemte 96 procent af de 30.000 indbyggere i Gibraltar ja til at blive i EU.

Hvis der er et sted i Storbritannien, hvor man ikke ønsker at forlade EU, er det i Gibraltar. Blandt de kun 30.000 indbyggere i det lille stykke af det forenede britiske rige 16 kilometer fra den afrikanske nordkyst var flertallet for at blive i EU overvældende - 96 procent stemte for, at Storbritannien skulle blive i EU.

- Det var et chok, siger en af indbyggerne, Stuart Menez, der ejer et lille glaspusteri-værksted midt i Gibraltar by, til BBC om resultatet af EU-afstemningen.

Nu overvejer politikerne på Gibraltar flere muligheder, blandt andet om de skal søge at få samme tilknytning til EU, som Grønland har, eller om de skal bøje sig for et historisk spansk ønske - at blive indlemmet som en del af Spanien og på den måde blive i EU.

Et lille stykke England

Men Gibraltar ligner et lille stykke England, der er blevet transporteret til et klippelandskab ved den afrikanske nordkyst - der er røde telefonbokse, bobby-politifolk med deres karakteristiske hjelme på patrulje, og de klassiske Marks and Spencer-forretninger har en stor afdeling på hovedgaden i Gibraltar.

Ifølge BBC er beboerne på Gibraltar dog endnu mere optaget af én ting end af fortsat EU-medlemsskab - at bevare deres selvstændighed. Gibraltar er en del af Storbritanniens Oversøiske Territorie, og dets tilknytning til Storbritannien er fastlagt i den såkaldte Utrecht-traktat fra 1713.

I Spanien vejrer man nu morgenluft efter det britiske EU-nej.

- Det spanske flag på "Klippen" ("The Rock", Gibraltars tilnavn, red.) er meget tættere på end tidligere, sagde Jose Manuel Garcia-Magallo, fungerende spansk udenrigsminister, da resulatet af den britiske EU-afstemning forelå.

Samtidig undersøger Gibraltars førsteminister, Fabian Picardo, ligesom Skotland mulighederne for at Gibraltar kan blive i EU på trods af det britiske EU-nej.

- Potentielt er der flere formler, det er som et kalejdoskop, hvor billedet endnu ikke er faldet på plads, siger Fabian Picardo.

En af mulighederne, som Gibraltar og Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, undersøger, er det såkaldte Grønland-scenarie, hvor dele af Storbritannien kan beholde det britiske medlemsskab af EU, mens andre dele forlader EU.

- Det betyder, at vi ikke bevøver søge optagelse igen, vi bliver simpelt hen med den samme adgang, vi har i dag, mens de dele, der forlader EU, får en anden adgang, siger Fabian Picardo til BBC.