Samfund

Danmarks første muslimske gymnasium åbner efter sommerferien

Det nye gymnasium på Vestsjælland har en tyrkisk og muslimsk profil.

Påklædningen skal være anstændig, kantinen serverer halalslagtet kød, og eleverne kan bede mellem timerne.

Sådan bliver hverdagen på Danmarks første officielle muslimske gymnasium, Hindholm STX i Fuglebjerg mellem Næstved og Slagelse på Vestsjælland. Gymnasiet bliver en del af den muslimske efterskole, Mina Holm, og får en tyrkisk og muslimsk profil.

Sådan skriver gymnasiet på Jobindex, hvor de i foråret søgte en rektor.

- Ligesom på efterskolen ønsker vi på Hindholm STX at skabe et miljø, hvor individuel anerkendelse og gensidig respekt trives i et varmt fællesskab. Det er efterskolens og gymnasiets hjørnesten, at vores elever føler sig trygge og kan udfolde sig både personligt og fagligt, lyder det i jobannoncen.

Plads til muslimsk tankegang

Hindholm STX er det første gymnasium i landet, der officielt kalder sig muslimsk. Og ifølge skolens bestyrelsesformand, Hüseyin Aydemir, opfylder det muslimske gymnasium et klart behov.

- Der har været et behov for og en efterspørgsel på et gymnasielt tilbud til unge med anden etnisk baggrund end dansk, hvor der er plads til en muslimsk tankegang, sagde han i marts til avisen Sjællandske.

Gymnasiet er stiftet af forældre med muslimsk baggrund, og ifølge DR er 18 elever klar til at få undervisning, når skolen åbner efter sommerferien.

Godkendt af Undervisningsministeriet

Den nye rektor, Kim Bredsgaard Lund, bekræfter, at islam vil danne rammerne om det nye gymnasium. Skolen kræver blandt andet, at de kvindelige elever ikke går med nedringende bluser.

- Kostskoler har jo også en dresscode, hvor man skal have uniform på. Hos os handler det om, at man skal sørge for at være anstændig påklædt, når man er på uddannelsesinstitutionen. På den måde kan man skelne privatliv og skoleliv, siger rektoren til DR.

Gymnasiet blev i foråret godkendt af Undervisningsministeriet.