Samfund

Vi stjæler fra arbejdspladsen som aldrig før

Arkivbillede Uffe Weng / Scanpix Denmark

Rekordmange ansatte i danske virksomheder blev i 2015 anmeldt for tyveri.

Må man tage fem kuglepenne, et par papirblokke og en overstregningstusch fra kontoret med hjem?

Højst sandsynligt.

Men hvad så med en rulle toiletpapir, nogle rengøringsmidler eller udstyr til arbejdscomputeren?

Næppe.

Alligevel viser en opgørelse fra Rigspolitiet, at 1.383 medarbejdere blev anmeldt for at stjæle fra deres arbejdsplads i 2015. Det er det højeste antal registrerede anmeldelser de sidste otte år, skriver Dansk Industris erhvervsmagasin DI Business, som udkommer fredag.

Hvad straffes tyveriet med?

Man får som regel en bøde for mindre tyverier.

Er det mere alvorligt, kan man ryge i fængsel i op til 18 måneder.

Er tyveriet ekstra groft - er man for eksempel flere om at stjæle sammen -, eller hvis tyven har et våben på sig (uden at bruge det), kan straffen stige til seks års fængsel.

Ligesom almindeligt tyveri vil det blive skrevet ind i straffeattesten, hvis det bliver meldt til politiet.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Og det reelle tal er endnu større. Det mener Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør og leder af Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.

- Det er min vurdering, at mange virksomheder undlader at anmelde forholdene, men i stedet indgår et forlig med medarbejderen for at undgå offentlig negativ omtale. Ud over det benytter særligt større virksomheder sig også af private sikkerhedsfirmaer til at opklare eksempelvis tyveri, siger han til DI Business.

Arbejdsgiveren skal have tillid til medarbejderne

Politiinspektørens udtalelse kan Anders Fugmann nikke bekræftende med på.

Han er konsulent i Dansk Industri og rådgiver jævnligt virksomhedsledere i, hvordan de skal håndtere tyveri på arbejdspladsen.

Han forklarer til TV 2, at politianmeldelser oftest først kommer på bordet, når der er tale om virksomhedssvind i en størrelse omkring de 10.000 kroner og opefter.

- Selvom alle overtrædelser ikke ender i en politianmeldelse, er der i udgangspunktet ingen bagatelgrænse for, hvor lidt de ansatte skal stjæle for, før virksomheden kan bortvise dem og dermed stoppe ansættelsen. Det handler jo om tillid mellem virksomhed og medarbejder, siger han.

Antal anmeldte tyverier på arbejdspladsen

Straffelovens § 276 - Tyveri i plads:

2007: 1.179

2008: 1.171

2009: 983

2010: 925

2011: 1.031

2012: 885

2013: 1.343

2014: 1.155

2015: 1.383

Opgørelsen er foretaget pr. 1. januar 2016.

Kilde: Rigspolitiet

Forskellig politik fra virksomhed til virksomhed

Og det kan være et sandt minefelt at bevæge sig ud i, hvad medarbejdere må og ikke må tage med hjem, da alle virksomheder har en individuel personalepolitik på området.

Udgangspunktet er, at alt på matriklen er virksomhedens ejendom. Slet og ret.

Anders Fugmann, konsulent hos DI

Kontorartiklerne er oftest okay, fordi virksomhederne forventer, at kuglepenne og papirblokke bliver brugt i forbindelse med arbejde - og det kan nogle gange være nødvendigt at tage med hjem.

Omvendt er det svært at forsvare, at man som medarbejder bruger rengøringsmidler og toiletpapir i arbejdsøjemed på den private adresse. 

Tyveri af 'skrald'

Men medarbejdere kan også være tilbøjelige til at tage ting med hjem, som de tror er ubrugelige for virksomheden. Men hvad der er skrald i medarbejdernes øjne, kan være værdifuldt for virksomheden.

- Udgangspunktet er, at alt på matriklen er virksomhedens ejendom. Slet og ret. Nu er det sådan, at udviklingen har gjort det nemmere for virksomheder at genanvende en lang række materialer, som før i tiden var lige til at smide ud, og dermed får produkterne en værdi, som de ansatte ikke må fratage virksomheden, siger Anders Fugmann, og understreger, at virksomhederne derfor bør sørge for, at retningslinjerne på området ikke er til at misforstå.