Samfund

Aktivistiske veganere går til kamp mod mord på dyr

Aktivistiske veganere mener, at det er mord at spise kød - og går aktivt ind i kampen for at forhindre det.

En ny bevægelse i Danmark er undervejs - aktivistiske veganere. Mennesker, der ikke bare selv undgår at spise noget, der kommer fra dyr, men mener, at det er mord at spise kød - og aktivt forsøger at forhindre det.

På en gård på Fyn lever og ånder dyr - uden udsigt til at skulle slagtes. Ejerne kalder stedet for Fields of Freedom - marker af frihed. Her er dyr dyr - og ikke et produkt.

- Forhåbentlig skal de leve frit og længe til de bliver gamle og ikke orker livet mere, siger Trine Nielsen, der er stifter af Fields of Freedom, til TV 2.

På gården tager de imod dyr, der ellers ville være endt i en køledisk eller blevet dræbt, fordi de ikke passer ind i en produktion.

- Det er mit ansvar, og forsøge at ændre på noget, som jeg synes er forkert i verden, siger Trine Nielsen.

De redder dyrene fra industrien, som de siger. Og det er de ikke ene om. Flere aktivister fra gruppen Direct Action Everywhere mødte for eksempel op for at stoppe slagtningen af en unghane foran et børnepublikum under et sommerarrangement ved en kirke i København tidligere denne måned. 

Politiet måtte tilkaldes for at holde aktivisterne væk.

- Vi ville redde en hane fra at blive slagtet, fordi vi mener, at hanen havde ret til frihed og ret til at være i live i dag, siger Helle Nørgaard Lykkebo, der er talsperson for Direct Action Everywhere.

Men hvordan kan det være, at det er jeres opgave at fortælle folk, hvad de skal spise? Må folk ikke selv bestemme det?

- Altså vi skal lige have en ting på det rette - nemlig, at et personligt valg er langt fra personligt, når det går ud over andre følende og sansende væsener, siger Helle Nørgaard Lykkebo.

Kritiserer velkendte dyreværnsgrupper

Aktivisterne kritiserer ligefrem velkendte dyreværnsgrupper for at anbefale kød fra gårde med højt dyrevelfærd. For drab er stadig drab.

- Vi kender godt kritikken, men det vi gør, er at anbefale forbrugerne at købe noget kød, hvor der er god dyrevelfærd i, for vi anser det simpelthen ikke for realistisk, at vi kan flytte alle borgere over til ikke at spise kød, siger Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse.

På gården på Fyn oplever aktivisterne støtte til deres arbejde. Dyrene bliver købt og får foder gennem donationer og sponsoraftaler med dyreelskere. Penge, der primært kommer fra USA, Storbritannien, de Arabiske Emirater.

Men selv på frihedens marker findes der grænser for naturligheden. Hønsenes æg bliver kogt og serveret som dyrefoder.

- Hvis jeg lader det ligge, så ender jeg bare med at have en høne, der sidder på æg, og så kommer der flere kyllinger, og det er selvfølgelig naturens gang. Men det betyder også bare, at jeg får en masse flere dyr, og på et eller andet tidspunkt så er kapaciteten jo nået - så er der ikke plads til mere, lyder det fra Trine Nielsen.

Gruppen Direct Action Everywhere er en del af en international gruppe, der blev stiftet i 2013 i San Fransisco.