Samfund

Syg fynbo skriver verdenshistorie: Går til FN for at få ret til cannabis

Kvinde vil have ret til at lindre sine smerter ved hjælp af det euforiserende stof.

En kvinde fra Nordfyn bliver den første i verden, som indbringer retten til at bruge cannabis som medicin for FN's Komité for Menneskerettigheder.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Advokat tror på sagen

Marianne Højgaard Jensen hedder kvinden, der lider af en sjælden og meget smertefuld nervesygdom.

- Jeg har intet at miste, for der er ikke andet, der virker. Hvis jeg ikke må bruge cannabis, er jeg her på lånt tid, siger hun til avisen.

Menneskeretsadvokat Poul Hauch Fenger fører hendes sag, og han mener, at den nordfynske kvinde har gode argumenter.

Dels er Marianne Højgaard Jensen alvorligt truet af sin sygdom og kan ikke tåle de tilgængelige former for medicin. Dels er hun uden skyld i sin lidelse, som opstod i forbindelse med en operation.

- Jeg mener, at retten til liv og retten til beskyttelsen af sin fysiske og mentale integritet har forrang i forhold til loven om euforiserende stoffer, siger han til Fyens Stiftstidende.

Tendens til legalisering af cannabis

De senere år har der været en tendens til legalisering af cannabis i flere lande, og i 23 amerikanske stater er det således nu lovligt at bruge cannabis som medicin.

På FN's Ungass-konference om narkotika har den canadiske sundhedsminister bebudet, at cannabis vil blive legaliseret i Canada.

Det sker efter en opsigtsvækkende afgørelse fra en appeldomstol, som peger i retning af, at særligt syge mennesker bør have personlig frihed til at dyrke cannabis til deres egen medicinske anvendelse.

I Danmark ser Sundhedsstyrelsen ikke et sundhedsfagligt grundlag for at fravige de almindelige regler for godkendelse af medicin, eller for at læger skulle kunne ordinere cannabis i rå form til patienter, skriver Fyens Stiftstidende.