Samfund

Lærte at tale dansk til et 12-tal på ét år: Her prøver hun at lære TV 2-vært nyt sprog

18-årige Tala Azrak har efter blot et år i Danmark lært dansk til et 12-tal - og faktisk var det slet ikke så svært, fortæller hun.

TV 2 fortalte i weekenden om 18-årige Tala Azrak fra Syrien, der efter kun et år i Danmark netop har afsluttet sin folkeskoleeksamen med et 12-tal i dansk.

Tirsdag gæstede Tala Azrak sammen med sin søster Haya Azrak så 'Go' morgen Danmark'. Og her fortalte de to søstre blandt andet, hvorfor det har været så vigtigt for dem at lære dansk hurtigt.

- Det har ikke været så svært for mig at lære dansk. Jeg ville gerne lære det, fordi man kan gøre næsten alting, hvis man kan sproget, siger Tala Azrak. 

Har set danske programmer

Tala Azrak og hendes familie er flygtninge fra Syrien og boede i Aleppo, inden borgerkrigens rædsler tvang familien på flugt. Her kom først hendes søster og far til Danmark for halvandet år siden, og seks måneder senere fulgte Tala og hendes mor efter.

Midt i juni var Tala Azrak så til eksamen i dansk i sin folkeskole. Her trak hun Anna Ancher og Det Moderne Gennembrud - og selvom det emne ville kræve en googlesøgning for mange danskere, klarede Tala Azrak det til topkarakter.

- Min familie har støttet mig rigtig meget. Især min søster -  hun har hjulpet mig og set danske programmer sammen med mig, fortæller hun.

Svært at få danske venner

Både Tala Azrak og hendes søster er glade for at være i Danmark, men de synes også, det kan være svært at komme i kontakt med danskere, fortæller de i 'Go' morgen Danmark.'

- Det sværeste har været at kontakte danskere. Jeg er lidt genert, så jeg har været bange for at lave fejl, når jeg taler, fortæller Haya Azrak.

Og netop derfor har det også været vigtigt for begge søstre at lære sproget på kort tid.

- Vi ville have nogle venner her, og det er svært uden sprog, siger Tala Azrak og tilføjer, at hun på sin korte tid i Danmark er blevet helt vild med ordet 'luksus'.

Mens søsteren Haya Azrak læser til kemiingeniør på DTU, vil Tala Azrak gerne først på gymnaiset og derefter på universitetet, hvor drømmestudiet er medicin.

- Min drøm er at blive læge – og jeg håber, jeg når mit mål, siger Tala Azrak.