Kirsten vidste hendes mand skulle dø - men alt det andet anede hun intet om
Da Kirsten mistede sin mand, var der pludselig mange ting, der skulle ordnes. Derfor var kurset 'Sidstehjælp' til stor gavn.
I sommeren 2012 døde Kirsten Kristensens mand. Han blev 66 år og døde efter halvandet år med modermærkekræft. Og selvom Kirsten Kristensen har arbejdet i mange år som sygeplejerske, var der alligevel mange overvejelser omkring døden og hendes livet efter hans død, der kom bag på hende.
Overvejelser omkring, hvordan Bent skulle dø, hvorhenne, i hvilket tøj – og hvad skulle der ske med deres forsikringer, hus og bil?
- Vi er ikke så gode til at tale om døden. Den er blevet fremmedgjort, og det kan være skræmmende. Og oveni er der en masse ting, som man ikke kan forestille sig, at man skal tage stilling til, fortæller Kirsten Kristensen.
Kursus om døden
Da Bent døde oplevede Kirsten Kristensen, at der var mange ting, som kom som en overraskelse - både praktisk og følelsesmæssigt. Derfor mener hun også, at kurset ’Sidstehjælp’ endte med at være til stor gavn for hende – både før og efter.
- Sidstehjælp er et virkelig godt tiltag. Man får noget at vide om rettigheder og de fysiske faser hos den døende, som kan hjælpe en med at forstå det, som man oplever, når man er sammen med døende. Derudover snakker man om afmagt og sorg, og de processer som man oplever, fortæller Kirsten Kristensen, der fortsat har fulgt kurserne efter hendes mands død.
- Man skal forstå, at det er et tab uden lige. Det er som en amputation. Der er ingen at komme hjem til og ingen, der siger: ”hvad skal vi have at spise i aften?” Det er så gennemgribende en forandring i ens liv, at det er ubeskriveligt. Derfor tror jeg også, at det er vigtigt, at man ved, at det man gør, er det rigtige, og hvilke muligheder, man har er, tilføjer Kirsten Kristensen.
Kurset ’Sidstehjælp’ sætter fokus på at skabe erfaring omkring døden, så den enkelte er bedre forberedt på, hvad der møder én, når man en dag står i situationen. Ifølge psykolog og initiativtager Niels Peter Agger er det vigtigt, at der bliver talt åbent om døden:
- Døden er ikke en sygdom, men en enorm stor del af et levet liv. Det er vigtigt, at vi taler åbent om det, og jo tidligere man begynder åbenhedsprocessen jo bedre, siger Niels Peter Agger.
Snak om døden kommer for sent
Kirsten Kristensen stiftede første gang bekendtskab med døden, da hendes bedstefar døde, da hun var omkring otte år. Nu er hun 69 år, men alligevel husker hun oplevelsen meget tydeligt:
- Jeg kan huske, at han lå i et udhus, for han skulle jo ligge koldt. Jeg kan huske, at han var bleg, og at jeg kunne tydelig se, at han var død. Det var naturligt, men også lidt skræmmende. Det er mærkeligt, at efter så mange år, så står oplevelsen stadig meget tydeligt i min erindring, siger Kirsten Kristensen og tilføjer:
- Vi troede vi skånede vores treårige barnebarn ved ikke at vise hende Bent, da han var død, men efterfølgende sagde vores præst, at det skulle vi have gjort. Vi er ikke så gode til at tale om døden. Den er blevet fremmedgjort, og det kan være skræmmende, fortæller Kirsten Kristensen.
Ifølge Niels Peter Agger viser undersøgelser fra Foreningen for Palliativ Indsats da også, at danskerne helst ikke vil tale eller tænke på døden. Faktisk er vi i gennemsnit 33 år gamle, før vi kommer tæt på mennesker, der dør. Derfor er det er meget svært at få erfaringer omkring livets afslutning, fordi det på mange måder er skubbet langt væk.
Men en dag bliver døden aktuel for alle, og derfor mener psykolog Niels Peter Agger, at der er flere måder, hvorpå man kan imødekomme nogle af de svære snakke og tanker, som man selv – eller andre kan gå med, når man mister en man holder af.
For Kirsten Kristensen har oplevelsen med manden gjort, at hun er begyndt at overveje flere fremtidige ting – for eksempel, hvor hun selv ønsker at dø.
- Sidenhen har jeg selv tænkt, hvordan jeg gerne vil dø. Der er langt penge til side til vedligeholdelse af en gravsten, og så vil jeg gerne på et hospice, hvor folk er dygtige, og ved hvad de laver – mens der er ro og smukke omgivelser, siger Kirsten Kristensen.