Samfund

Dårlig mobildækning: Det kan du selv gøre

Hvis du oplever dårlig mobildækning, er der flere ting, du selv kan gøre.

Mens 2.200 husstande over hele landet kan se frem til at få bedre mobildækning i 2019 med det nye dækningskrav, så er der også flere ting, du selv kan gøre, hvis du oplever dårlig dækning. 

Det fortæller Professor i Antenne- og Radiokommunikation på Aalborg Universitet Gert Frølund Pedersen til TV 2.

- Man kan groft sagt dele det op i to: Telefonen og hvor man placerer sig, siger han. 

Her giver Gert Frølund Pedersen nogle helt konkrete tips til, hvordan du kan forbedre dit netværk. 

Dit telefonvalg har stor betydning: 

- Vi måler løbende på, hvor gode de individuelle telefoner er til at give dækning. Og forskellen mellem telefonerne er meget stor. Ned til en tiendedel forbindelse, siger Gert Frølund Pedersen.  

Derfor opfordrer han folk, som befinder sig i områder med dårlig dækning, til at tjekke hvilke mobiltelefoner, der giver den bedste dækning, før de beslutter sig for at købe en bestemt model. 

- iPhone er for eksempel noget skrammel i den sammenhæng. Det betyder ikke nødvendigivs, at man skal tage en mormortelefon i stedet for, men for eksempel har Sonys smartphone klaret sig godt i test, siger Gert Frølund Pedersen.

Placering

Signalet kommer næsten altid ind af vinduer i et rum, uanset om de vender mod basisstationen eller ej. 

- Derfor er et godt råd at holde sig tæt på vinduer og være så højt oppe, man kan. Hvis du til gengæld går ned i kælderen med mobilen, risikerer du at rigtig meget af signalet ryger, fortæller Gert Frølund Pedersen.

Hvordan holder du på telefonen?

Et fast greb om mobiltelefonen kan også kvæle dækningen.

- Man skal ikke klemme mobiltelefonen. Det spiser en del af signalet. Faktisk viser undersøgelser, at en for fast hånd kan dræbe halvdelen af signalet. Så tænk over det, hvis du har en stor hånd, som du har tendens til at lukke helt sammen omkring telefonen, lyder det fra Gert Frølund Pedersen. 

Etui og mobilcover

Nogle beskyttelsesetuier er lavet med sølvpapir, som dræber hele signalet. 

- Hvis nogle etuier ser meget glinsende ud eller måske ligefrem reklamerer for at dæmpe radiobølger, så gavner det altså ikke signalet, men ødelægger antenneforholdene, forklarer Gert Frølund Pedersen. 

Han påpeger, at man endnu ikke har påvist at strålingerne fra mobiltelefonen er farlig, og at det derfor ikke er nødvendigt at bruge etuer, som dæmper radiobølgerne. Derimod kan det rigtige covervalg betyde bedre mobildækning.