Samfund

Bedre mobildækning på vej til yderområder: Se om du får det

Det nye dækningskrav er kommet på plads og skal være opfyldt ved udgangen af 2019. Modigt, mener ekspert, som dog gerne havde set én stor ændring.

Der er godt nyt på vej til nogle af de tusindvis af danskere, som oplever dårlig mobildækning.

Regeringen og teleforligskredsen, bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og De Konservative er nemlig blevet enige om, hvilke områder, der skal have bedre mobildækning i forbindelse med den kommende auktion over 1800 MHz-frekvensbåndet.

I alt 2.183 husstande, virksomheder og sommerhuse spredt over hele landet kan se frem til at få adgang til bedre taledækning, men også mobil bredbåndsforbindelse med en downloadhastighed på mindst 30 Mbit/sekund, uploadhastighed på mindst 3 Mbit/sekund, som er resultatet af aftalen.

Fra Energi-, Forsynings- og klimaministeriet lyder det, at "der er tale om udendørsdækning, som skal kunne opleves størstedelen af tiden."

Mere konkret betyder det, at man vil kunne opleve udsving i netværket under vejfester eller andre arrangementer i nærområdet, hvor mange mennesker er samlet på et sted.

Opfyldt i 2019

Områderne er blevet udvalgt efter kriterier om, at der er mindst fem husstande, virksomheder eller sommerhuse i området, og at ingen i området i dag har adgang til en downloadhastighed på mindst 30 Mbit/sekund.

- Det er afgørende, at vi har en velfungerende digital infrastruktur, så danskerne kan bosætte sig og drive virksomhed hvor som helst i landet, og så at vi kan realisere det potentiale, der ligger i øget digitalisering. Dette dækningskrav er et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Ministeren tilføjer, at der derudover også er en bredbåndspulje på mere end 200 millioner kroner og at der kommer yderligere udbud i fremtiden.

Dækningskravet skal senest være opfyldt i december 2019, mens auktionen med de mobilselskaber, som ønsker at påtage sig opgaven, vil blive afgjort i efteråret 2016. Op mod tre mobilselskaber ventes at skulle løfte opgaven.

Professor: Fornuftigt og modigt

Professor i Antenne- og Radiokommunikation på Aalborg Universitet, Gert Frølund Pedersen, kalder aftalen både modig og fornuftig.

- Det er et fint tiltag og de er startet ambitiøst med en kriterium på fem huse, siger han til TV 2.

Dog havde Gert Frølund Pedersen gerne set, at der i stedet for den faste rate på mindst 30 Mbit/sekund og uploadhastighed på mindst 3 Mbit/sekund, var blevet lagt en minimumsrate, altså en procentsats af den bedste rate, man har i netværket.

- I så fald var det blevet selvregulerende og så passer det sig selv. Hastigheden er fin, når man ser på dags dato. Men tingene går jo hurtigt i dag og det er ikke til at sige om tre eller 10 år, om 30 Mbit/sekund er godt, siger Gert Frølund Pedersen og henviser til, at man i New York har valgt den anden model på et stykke af Manhattan, hvilket betød, at hvis mobilselskaberne lavede god dækning på det stykke af Manhattan, var de også tvunget til at lave bedre dækning længere udenfor byen.

Kun garanti for udendørsdækning

Samtidig påpeger Gert Frølund Pedersen, at der kun garanteres udendørsdækning.

- Men det er også svært for operatørerne at garantere mere, for det afhænger meget af huset, for eksempel er moderne huse utrolig radiotætte. Men det er også vigtigt, at forbrugerne er klar over, hvad man kan forvente indendørs, tilføjer han.

På linje med el og vand

Gert Frølund Pedersen hæfter sig ved, at danskernes forventning til internet og mobildækning har ændret sig rigtig meget over de senere år.

- Nogle har haft problemer med at ringe 112, og det bliver dækket af det her dækningskrav. Men andre har forventninger til, at der er dækning i kælderen eller i sommerhuset. Hvis ikke der er det, hænger de i telefonen øjeblikket og klager. For mange er det lige så basalt som at have el eller vand, lyder det fra professoren.

Og generelt har vi i Danmark faktisk en ganske god dækning, siger Gert Frølund Pedersen og forklarer, at det er forholdsvis let at skaffe god mobildækning i det flade danske landskab.

- Udspillet er modigt, fordi det koster en del penge. Og det er blevet så konkretiseret. Det vil løfte det forholdvis store område, som det er delt op i. Og derudover vil det gavne husstande i hele området. Det vil man kunne mærke, siger han.