Bedre mobildækning på vej til yderområder: Se om du får det

Det nye dækningskrav er kommet på plads og skal være opfyldt ved udgangen af 2019. Modigt, mener ekspert, som dog gerne havde set én stor ændring.

Der er godt nyt på vej til nogle af de tusindvis af danskere, som oplever dårlig mobildækning.

Regeringen og teleforligskredsen, bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og De Konservative er nemlig blevet enige om, hvilke områder, der skal have bedre mobildækning i forbindelse med den kommende auktion over 1800 MHz-frekvensbåndet.

I alt 2.183 husstande, virksomheder og sommerhuse spredt over hele landet kan se frem til at f√• adgang til bedre taled√¶kning, men ogs√• mobil bredb√•ndsforbindelse med en downloadhastighed p√• mindst 30 Mbit/sekund, uploadhastighed p√• mindst 3 Mbit/sekund, som er resultatet af aftalen.

Fra Energi-, Forsynings- og klimaministeriet lyder det, at "der er tale om udend√łrsd√¶kning, som skal kunne opleves st√łrstedelen af tiden."

Mere konkret betyder det, at man vil kunne opleve udsving i netværket under vejfester eller andre arrangementer i nærområdet, hvor mange mennesker er samlet på et sted.

Opfyldt i 2019

Områderne er blevet udvalgt efter kriterier om, at der er mindst fem husstande, virksomheder eller sommerhuse i området, og at ingen i området i dag har adgang til en downloadhastighed på mindst 30 Mbit/sekund.

- Det er afg√łrende, at vi har en velfungerende digital infrastruktur, s√• danskerne kan bos√¶tte sig og drive virksomhed hvor som helst i landet, og s√• at vi kan realisere det potentiale, der ligger i √łget digitalisering. Dette d√¶kningskrav er et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Ministeren tilf√łjer, at der derudover ogs√• er en bredb√•ndspulje p√• mere end 200 millioner kroner og at der kommer yderligere udbud i fremtiden.

D√¶kningskravet skal senest v√¶re opfyldt i december 2019, mens auktionen med de mobilselskaber, som √łnsker at p√•tage sig opgaven, vil blive afgjort i efter√•ret 2016. Op mod tre mobilselskaber ventes at skulle l√łfte opgaven.

Professor: Fornuftigt og modigt

Professor i Antenne- og Radiokommunikation p√• Aalborg Universitet, Gert Fr√łlund Pedersen, kalder aftalen b√•de modig og fornuftig.¬†

- Det er et fint tiltag og de er startet ambiti√łst med en kriterium p√• fem huse, siger han til TV 2.

Dog havde Gert Fr√łlund Pedersen gerne set, at der i stedet for den faste rate p√• mindst 30 Mbit/sekund og uploadhastighed p√• mindst 3 Mbit/sekund, var blevet lagt en minimumsrate, alts√• en procentsats af den bedste rate, man har i netv√¶rket.

- I s√• fald var det blevet selvregulerende og s√• passer det sig selv. Hastigheden er fin, n√•r man ser p√• dags dato. Men tingene g√•r jo hurtigt i dag og det er ikke til at sige om tre eller 10 √•r, om 30 Mbit/sekund er godt, siger Gert Fr√łlund Pedersen og henviser til, at man i New York har valgt den anden model p√• et stykke af Manhattan, hvilket bet√łd, at hvis mobilselskaberne lavede god d√¶kning p√• det stykke af Manhattan, var de ogs√• tvunget til at lave bedre d√¶kning l√¶ngere udenfor byen.¬†

Kun garanti for udend√łrsd√¶kning

Samtidig p√•peger¬†Gert Fr√łlund Pedersen, at der kun garanteres udend√łrsd√¶kning.¬†

- Men det er ogs√• sv√¶rt for operat√łrerne at garantere mere, for det afh√¶nger meget af huset, for eksempel er moderne huse utrolig radiot√¶tte. Men det er ogs√• vigtigt, at forbrugerne er klar over, hvad man kan forvente indend√łrs,¬†tilf√łjer han.¬†

På linje med el og vand

Gert Fr√łlund Pedersen h√¶fter sig ved, at danskernes forventning til internet og mobild√¶kning har √¶ndret sig rigtig meget over de senere √•r.¬†

- Nogle har haft problemer med at ringe 112, og det bliver d√¶kket af det her d√¶kningskrav. Men andre har forventninger til, at der er d√¶kning i k√¶lderen eller i sommerhuset. Hvis ikke der er det, h√¶nger de i telefonen √łjeblikket og klager. For mange er det lige s√• basalt som at have el eller vand, lyder det fra professoren.¬†

Og generelt har vi i Danmark faktisk en ganske god d√¶kning, siger¬†Gert Fr√łlund Pedersen og forklarer, at det er forholdsvis let at skaffe god mobild√¶kning i det flade danske landskab.

- Udspillet er modigt, fordi det koster en del¬†penge. Og det er blevet s√• konkretiseret. Det vil l√łfte det forholdvis store omr√•de, som det er delt op i. Og derudover vil det gavne husstande i hele omr√•det. Det vil man kunne m√¶rke, siger han.¬†¬†

I det interaktive kort nedenfor kan du se hvilke 2.183 husstande i Danmark er omfattet af den kommende auktion over 1800 MHz-frevens, som senest i december 2019 skal have mindst 30 Mbit/sekund, oploadhastighed på mindst 3 Mbit/sekund, samt taledækning.