Samfund

17-årige Lars kan knap gå efter kemo: Her gør han det, de troede var umuligt

17 kræftsyge børn er samlet på sommerlejr, hvor de for en tid kan føle sig helt almindelige.

En gruppe danske børn er lige nu på sommerlejr i Ribe. Det er der mange børn, der er. Men det særlige ved den her gruppe på 17 personer er, at alle har kræft. En af dem er 14-årige Amalie Krøjgaard Dam.

- Jeg har en tumor inde i hovedet, som er lidt svær at fjerne, fordi den sidder tæt på min synsnerve, fortæller hun til TV 2.

Så for en enkelt uge får Amalie - og hendes nye kammerater - lov at prøve noget anderledes. De bliver en del af flertallet.

De har alle diagnoser, der skaber et bånd mellem campisterne. Men samtidig diagnoser, de er her for at lære, ikke nødvendigvis er en begrænsning. 

De er langt fra de hospitalsstuer, der for mange af dem er det normale.

- Jeg har været sengeliggende i cirka ni måneder, så det er meget nyt for mig at skulle lave aktiviteter og sådan, siger 14-årige Emma Norup.

Forcerer ni meter høj klatrevæg

En af udfordringerne er en ni meter høj klatrevæg. Så for Amalie Krøjgaard Dam, som har skader i ryggen efter kemo, er målet at nå halvvejs.

Cool Camp, som lejren hedder, startede sidste år, men idéen udsprang for mange år siden hos en dengang 15-årig dreng med kræft.

- I slutningen af behandlingsforløbet var jeg på en lejr i Irland, hvor jeg oplevede den magi, der opstår sådan et sted. Og den dag i dag synes jeg stadig, det var de ti fedeste dage, jeg nogensinde har haft, lyder det fra Rasmus Thøger Christensen, der er initiativtager til Cool Camp.

17-årige Lars Østergaard er så svækket af kemo, at han knap kan gå. Og så svag, at campens sygeplejerske mente det var umuligt at forcere den ni meter høje klatrevæg. Men det gjorde han.

- Det er meget overvældende. Det havde jeg slet ikke regnet med, siger han grådkvalt til TV 2.

Det er unge mennesker, der - i hvert fald i dag - er fuldstændig ligesom alle andre.

Lejren i Ribe slutter på fredag, men allerede om et par måneder er der en ny lejr for søskende til børn med kræft.