Kigge på damer og køre over ny bro: Det lavede vi i ferien i 1990’erne

Danskerne blev vilde med at køre over den nye bro mellem Sjælland og Fyn – og så brokkede vi os over sommervejret og rejste i hobetal sydpå.

Langt de fleste danskere går i disse uger på sommerferie, og hvis man husker tilbage, har danskernes ferievaner ændret sig drastisk igennem tiderne – fra cykelferie og feriebyer over klassiske charterferier til vilde ungdomsrejser og all inclusive-ferier.

Som du kan se i nyhedsindslaget fra sommeren 1993, var det danske sommervejr – nok en gang – elendigt. Det regnede og var efterårskoldt, og det fik danskerne til at flygte væk – ja, noget, der nærmest lignede en evakuering – og rejse mod sydens sol med et utal af rejsebureauer.

- Vi har ikke oplevet noget lignende de seneste mange år. Vi skal helt tilbage til 1970’erne for at se den efterspørgsel, der lige pludseligt er kommet, sagde Stig Elling, der dengang var direktør for rejsebureauet Sol-Rejser (Sol-Rejser blev senere fusioneret med Star Tour, red.).

- Efter et halvt år i forårssæsonen med de største kritiske tilstande, oplever vi et generelt boom. Vi kan ganske enkelt ikke skaffe rejser nok, forklarede han i sommeren 1993 til TV 2.

Vi har ikke oplevet noget lignende de seneste mange år.

Stig Elling, direktør i Sol-Rejser i 1993

Kigge på damer hele ferien

Selv om udlandsrejser til unge mennesker også vandt frem i 1990’erne, var der også dem, der sagtens kunne få tiden til at gå herhjemme. TV 2 besøgte i 1995 en odenseansk folkeskole, hvor eleverne fortalte om deres fornøjelige planer for sommerferien.

- Jeg skal ud og kigge på piger. Vi skal til stranden – ud til Hasmark og rundt omkring inde i byen – og hvor der ellers færdes damer, fortalte ottendeklasseseleven Sune Henriksen fra Lumby Skole i 1995.

- Jeg kommer nok ikke til at savne skolen, men der er jo nogle piger i skolen…

Jeg skal ud og kigge på piger.

Sune Henriksen, folkeskoleelev i 1995

Køre over den nye bro

Også Familien Danmark skulle prøve kræfter med noget nyt i 1990’erne. Ferieplanerne på de hjemlige fronter blev radikalt ændret i sommeren 1998. Storebæltsbroen åbnede i juni, og det betød et boost til danskerne, der langt hurtigere kunne besøge venner og turistattraktioner på tværs af bæltet.

 - Vi fik lyst til at prøve den nye bro og køre en tur over den. Så passede det fint med, at vi kunne tage ind til København og komme lidt i Tivoli og Zoologisk Have, fortalte Thomas Hansen, der havde taget sin familie med hele vejen fra Sønderborg.

Efter Storebæltsforbindelsen åbnede, oplevede Tivoli en markant vækst i antallet af fynske og jyske besøgende, fordi de havde nemmere ved at komme til Sjælland. På samme måde oplevede turistattraktionerne på Fyn og i Jylland flere besøgende, især fra sjællænderne, der også hurtigere kunne krydse bæltet.

Vi fik lyst til at prøve den nye bro.

Thomas Hansen, sønderjysk turist i København i 1998