Samfund

Hun kom til Danmark for ét år siden: Nu har hun fået 12 i dansk

18-årige Tala Azrak har efter blot et år i Danmark afsluttet sin folkeskoleeksamen. Og det med bravur.

Tala Azrak kom til Danmark for præcis ét år siden. Nu har hun afsluttet folkeskolens 9. klasse med 12 i både engelsk, matematik og dansk. 

Tala Azraks søster og far kom til Danmark for halvandet år siden, og seks måneder senere fulgte Tala og hendes mor efter. Familien er flygtninge fra Syrien og boede i Aleppo, inden borgerkrigens rædsler tvang familien på flugt.

Anna Ancher og Det Moderne Gennembrud

Midt i juni var Tala Azrak til eksamen i dansk. Her trak hun Anna Ancher og Det Moderne Gennembrud. Og selvom de fleste danskere nok lige er nødt til at google, hvad pokker Det Moderne Gennembrud egentlig er, så var det en smal sag for Tala Azrak.

- Jeg havde jo læst en del om Det Moderne Gennembrud og Anna Ancher inden. Så jeg kunne svare på både lærerens og censors spørgsmål, siger Tala Azrak til TV 2.

Tala Azrak fortæller, at hendes 21-årige søster går på gymnasiet og også har hjulpet hende en del med det danske sprog.

- Det har ikke været så svært for mig at lære, for min søster har hjulpet mig meget, og så har mine lærere og de frivillige også været rigtig gode.

Savner Syrien

Selvom Tala Azrak og familien har rigeligt at tage sig til i Danmark, så savner hun Syrien.

- Selvfølgelig savner jeg min familie og venner i Syrien. Især de små ting, som man normalt ikke tænker på, det er det, jeg savner mest, fortæller hun.

Tala Azrak er glad for at være i Danmark, men synes også det kan være svært at komme i kontakt med danskerne.

- Jeg gik i en modtageklasse, så det var folk lige som mig selv, jeg gik i klasse med. Det gik rigtig godt, men jeg synes, det er svært at få danske venner. 

Gymnasiet efter sommerferien

Tala Azrak vil gerne på universitetet, hvor drømmestudiet er medicin.

- Nu skal jeg holde sommerferie, og så starter jeg på STX Studenterkursus. Jeg vil blive færdig så hurtigt som muligt og så på universitetet.

- Min drøm er at blive læge.

Og med den foreløbige start i det danske uddannelsessystem, så er det svært at forestille sig, at den determinerede 18-årige ikke når sit mål.