Danmark er Europas skraldespand for billig og dårlig mad

Der er mere fedt i k√łdet og mere vand i juicen i Danmark end i andre europ√¶iske lande, siger CBS-lektor.

I Danmark er det nemmere end i andre lande at s√¶lge k√łd med h√łjt fedtindhold og f√łdevarer med syntetiske stoffer. Danskerne accepterer k√łd med mere fedt og tyndere juice, fordi en lav pris ofte er vigtigere end h√łj kvalitet.

Det er ofte meldingen fra de virksomheder, der leverer varer til danske supermarkedskæder, skriver Politiken.

- Danmark er Europas skraldespand

- Faktisk er det s√•dan, at nogle af de udenlandske leverand√łrer siger, at Danmark kan betragtes som at v√¶re Europas skraldespand, uddyber ekstern lektor ved CBS Per √ėstergaard Jacobsen over for Ritzau.

- Altså man kan sælge nogle produkter i Danmark, som ikke kan sælges i andre lande, fordi kvaliteten er for dårlig til den smag og de forventninger, som de landes forbrugere har. Men det er muligt at sælge i Danmark, fordi prisen så er ekstremt billig, siger han.

Konsekvensen er if√łlge Per √ėstergaard Jacobsen klar.

- Det handler jo om kvalitet. S√• n√•r prisen skal v√¶re lav, f√•r vi i nogen grad d√•rligere produkter, som m√•ske har et h√łjere fedtindhold eller har en r√¶kke syntetiske tils√¶tningsstoffer og e-numre. Kvalitet og pris har absolut en sammenh√¶ng.

- Discountkæder presser mærkevarevirksomhederne

Per √ėstergaard Jacobsen understreger, at der ikke findes et studie eller en rapport, der viser tendensen. Men han h√łrer det fra virksomhederne i forbindelse med forskningsprojekter om markedsf√łring og detailhandel, som han har deltaget i.

- Der er mange af de her discountkæder, der presser mærkevarevirksomhederne til at levere billige varer, som kvalitetsmæssigt er dårlige. De giver udtryk for, at i Danmark er man meget fokuseret på prisen og ikke så meget på kvaliteten, siger han.

Han ser dog en voksende gruppe i befolkningen, som er blevet mere bevidste om, hvilke f√łdevarer de k√łber. Men samtidig er der en gruppe, der er ligeglade med kvalitet og kun t√¶nker pris.

- Men det er ikke til at sige, hvilken gruppe, der bliver den st√łrste. Vi er i et slags krydsfelt, som er i bev√¶gelse, siger han.

Politikens √•rlige discountpristjek viser, at det er blevet billigere at k√łbe ind i de danske discountbutikker. Priserne p√• 37 varer hos de fem st√łrste discountk√¶der er i gennemsnit faldet knap ni procent siden 2013.