Samfund

Danmark er Europas skraldespand for billig og dårlig mad

Der er mere fedt i kødet og mere vand i juicen i Danmark end i andre europæiske lande, siger CBS-lektor.

I Danmark er det nemmere end i andre lande at sælge kød med højt fedtindhold og fødevarer med syntetiske stoffer. Danskerne accepterer kød med mere fedt og tyndere juice, fordi en lav pris ofte er vigtigere end høj kvalitet.

Det er ofte meldingen fra de virksomheder, der leverer varer til danske supermarkedskæder, skriver Politiken.

- Danmark er Europas skraldespand

- Faktisk er det sådan, at nogle af de udenlandske leverandører siger, at Danmark kan betragtes som at være Europas skraldespand, uddyber ekstern lektor ved CBS Per Østergaard Jacobsen over for Ritzau.

- Altså man kan sælge nogle produkter i Danmark, som ikke kan sælges i andre lande, fordi kvaliteten er for dårlig til den smag og de forventninger, som de landes forbrugere har. Men det er muligt at sælge i Danmark, fordi prisen så er ekstremt billig, siger han.

Konsekvensen er ifølge Per Østergaard Jacobsen klar.

- Det handler jo om kvalitet. Så når prisen skal være lav, får vi i nogen grad dårligere produkter, som måske har et højere fedtindhold eller har en række syntetiske tilsætningsstoffer og e-numre. Kvalitet og pris har absolut en sammenhæng.

- Discountkæder presser mærkevarevirksomhederne

Per Østergaard Jacobsen understreger, at der ikke findes et studie eller en rapport, der viser tendensen. Men han hører det fra virksomhederne i forbindelse med forskningsprojekter om markedsføring og detailhandel, som han har deltaget i.

- Der er mange af de her discountkæder, der presser mærkevarevirksomhederne til at levere billige varer, som kvalitetsmæssigt er dårlige. De giver udtryk for, at i Danmark er man meget fokuseret på prisen og ikke så meget på kvaliteten, siger han.

Han ser dog en voksende gruppe i befolkningen, som er blevet mere bevidste om, hvilke fødevarer de køber. Men samtidig er der en gruppe, der er ligeglade med kvalitet og kun tænker pris.

- Men det er ikke til at sige, hvilken gruppe, der bliver den største. Vi er i et slags krydsfelt, som er i bevægelse, siger han.

Politikens årlige discountpristjek viser, at det er blevet billigere at købe ind i de danske discountbutikker. Priserne på 37 varer hos de fem største discountkæder er i gennemsnit faldet knap ni procent siden 2013.