Samfund

Fuglesensation: Ådselædere spottet i Nordjylland

34 gåsegribbe skriver danmarkshistorie med deres sommerstrejf nær Aalborg.

En stor flok gåsegribbe har skrevet sig ind i fugleverdenens historiebøger ved fredag at flyve over flere nordjyske byer tæt på Aalborg.

En af de heldige, der spottede flokken var fritidsornitologen Thomas Larsen.

- Det er bare helt vildt. De hører på ingen måde hjemme her, så jeg er helt euforisk, siger han til TV 2.

Ådselæderen er set i Danmark før, men kun enkeltvis. Siden 1858 er der i alt kun set seks, så da Thomas Larsen så de bredvingede fugle på himlen, troede han først ikke sine egne øjne.

- Ind til siden med bilen og så rode igennem efter kikkert og kamera. Jeg måtte lige knibe mig i armen, siger han.

Fuglene lever normalt i de spanske bjerge og Sydøsteuropa, men nogle gange flyver de nordpå med sommervarmen. Og fritidsornitologen er ikke i tvivl om, at historien vil blive fortalt igen og igen.

- Det er ekstremt stort, så det bliver helt sikkert sådan en lystfiskerhistorie, siger han.

Thomas Larsen talte i alt 28 fugle, da han så dem fredag aften omkring klokken 18 i Skalborg lige udenfor Aalborg.

Fuldstændig sindssygt

Tidligere på dagen har to andre fugleinteresserede talt hele 34 gåsegribbe i flokken. Carsten Bohn Søndergaard fra Risskov og Lars Nielsen fra Horsens så dem allerede fredag eftermiddag omkring klokken 15, hvor fuglene fløj lavt over Volsted.

- Vi ser en masse store fugle komme skråt ind imod os, og vi spørger hinanden, om det mon er traner. Vi får smidt bilen ind og går ud med håndkikkerterne, og så er der én der siger, at det kan være gåsegribbe, siger Lars Nielsen.

- Men vi kan ikke finde ud af det, for det ville være fuldstændig sindssygt, hvis det var gåsegribbe. Men senere får vi altså bekræftet ud fra vores billeder, at det er det 100 procent sikkert, lyder det.

Fuglene er senere blevet set over Aalborg. Men Rolf Christensen er overbevist om, at de inden længe vil flyve mod Spanien igen.

- De er taget på sommerstrejfetur, og så tager de hurtigt sydpå igen, når det bliver koldt. Der er heller ikke ådsler nok i Danmark. Vi er jo et landbrugsland uden døde dyr på markerne, siger han.

Gåsegribben er sort, brun og hvid og kan have et vingefang på op til 2,8 meter og veje op til 11,3 kilo.