OVERBLIK: Så farlige er de forskellige rusmidler

16x9
Kokain hakket op og klar til at blive sniffet. Foto: David Leth Williams / Scanpix Denmark

Få et overblik over, hvordan de forskellige rusmidler virker, hvor farlige de er – og hvilke bivirkninger, der følger med de forskellige stoffer.

Ikke to mennesker er ens, og derfor er der ikke et enkelt svar på præcist, hvor farligt det er at tage stoffer. Det kommer an på flere ting: Hvilket stof, hvor meget stof man tager, hvor mange gange man gør det og hvordan man indtager det – og hvordan den enkelte reagerer på det.

Hvor farlige stofferne er for den enkelte kommer også an på ens sociale situation. Jo mindre trivsel og social støtte, man har, jo større risiko er der ved at eksperimentere med stofferne.

Alle rusmidler påvirker hjernen, hvilket viser sig både fysisk og psykisk. Man bliver dårlig til at styre kroppen, hvilket fx gør det farligt at færdes i trafikken. Forskellige stoffer giver risiko for alvorlige skader - fra en dødelig forgiftning til afhængighed eller psykisk sygdom.

Herunder kan du se, hvordan de forskellige rusmidler virker, hvor farlige de er – og hvilke bivirkninger, der følger med de forskellige stoffer.

Så farlige er de forskellige rusmidler?

Kilde: Sundhedsstyrelsen.