Samfund

Michael blev alvorligt syg: Hash skal ikke legaliseres

For 44-årige Michael Bohman var en alvorlig hashpsykose ikke nok til at holde op med at ryge. Nu er han stoppet - og han advarer mod en legalisering.

Antallet af danskere, der bliver indlagt på grund af hashmisbrug, er tredoblet de sidste ti år.

Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

44-årige Michael Bohman er en af dem, der har prøvet det på egen krop. For tyve år siden fik han en hashpsykose efter flere års misbrug og blev indlagt.

- Jeg kunne ikke noget. Jeg lå i en hospitalsseng og var lammet.  Min familie kom og besøgte mig og sagde: ”Kom nu. Livet er ikke slut”. Det var heller ikke fordi jeg havde selvmordstanker eller noget, men jeg kunne ingenting, fortæller Michael Bohman.

Trods den ubehagelige oplevelse fortsatte han med at ryge hash, og først for et par år siden stoppede han helt.

- Nu har jeg lagt det på hylden. Jeg kommer aldrig til at ryge hash igen – jeg har været fristet af det og tænker på det. Det gør man jo når man har haft en form for misbrug. Men jeg kommer aldrig til at røre det igen, for jeg ved hvor farligt det er, siger han.

Om cannabis

  • Hash: Udvindes også fra hampplanten men i form af harpiks, som er en fedtsyre. Hash kaldes f.eks. også 'tjald', og er i gennemsnit seks gange stærkere end marihuana.
  • Marihuana/skunk: Tørrede blomster, frø eller blade fra hampplanten. Det kaldes f.eks. også pot eller græs
  • Cannabisolie: Udvindes fra hampplanten ved en særlig inddampningsproces. Herved dannes en olieagtig substans.

Sundhedsstyrelsen har en mistanke om, at stigningen i antallet af indlæggelser med hashpsykoser og andre psykiatriske lidelser blandt andet er, at hashen er blevet stærkere.

- THC-koncentrationen, det aktive stof i cannabisen, er steget. Det er ikke kun noget vi ser i Danmark. Det har vi set over et par år i de andre europæiske lande også, fortæller Kari Grasaasen, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Kun for folk der er syge

Den erfaring har Michael Bohman også gjort. I dag mener han ikke, at hash bør legaliseres for almindelige brugere., men gerne for folk, der bruger det af medicinske grunde.

- Der er nogen, der har gavn af det, hvis de har kræft eller er syge på anden måde. Men for dem der ryger, skal det ikke legaliseres, siger han.