Samfund

Hashen i Danmark stærkere end nogensinde før - stigende antal får psykoser

Antallet af danskere, der ringer til Giftlinjen eller søger hjælp på sygehuset på grund af hash, stiger.

De sidste par dage er debatten om hvorvidt hash skal være lovligt eller ej blusset op igen i kølvandet på politiets to razziaer på Christiania både i fredags og natten til mandag.

Samtidig kommer det nu frem, at dansk hash er Europas stærkeste. Det blev sidste måned slået fast i den årlige rapport fra EMCDDA, det europæiske overvågningscenter for stoffer og stofbrug.

Men den stærke hash har alvorlige konsekvenser. Nye tal fra Giftlinjen, som Metroxpress har fået udleveret, viser, at linjen sidste år fik 203 opkald omhandlende cannabis.

Stigende antal danskere søger hjælp på grund af hash

Ifølge misbrugsekspert Henrik Rindom er den stærke hash en del af forklaringen på, hvorfor et stigende antal søger hjælp:

- Hashen er blevet meget kraftigere end tidligere. Men en anden faktor kan være, at lægerne er blevet mere observerende. Endelig kan der være en tendens til, at vi giver hashen skylden, når unge har det dårligt af andre årsager, siger han til Metroxpress.

Flere indlagt med psykoser

Hashmisbrugsekspert Christopher Schmitz, der har arbejdet med hashmisbrugere i over ti år, oplever også en tendens til, at flere bliver indlagt med forgiftninger og hashinducerede psykoser.

Han hæfter sig ved, at hashen er blevet stærkere. Desuden påpeger han, at der er kommet flere hashrygere, og at den diagnostiske praksis har ændret sig.

Ved forgiftninger med hash kan der både opstå fysiske og psykiske symptomer, fortæller professor og overlæge ved Giftlinjen Kim Dalhoff:

- De fysiske symptomer kan være hjertebanken og svimmelhed på grund af lavt blodtryk, og så kan der være andre diffuse ting som sløret tale, rystelser og problemer med koordination, siger han til Metroxpress.

- Hash kan også resultere i psykiske symptomer, hvor man kan opleve at miste sin korttidshukommelse, få hallucinationer og få paranoide psykoser.

Politiet rydder Pusher Street

Fredag var politiet talstærkt til stede på Christiania hvor de, iført blå hjelme og kraftige støvler med forstærkede snuder, gik i gang med nedrivningen af over 30 hashboder i Pusher Street. 

Razziaen begyndte fredeligt fredag eftermiddag, men sidst på eftermiddagen vendte stemningen, da en gruppe demonstranter kastede med brosten mod politibetjentene. Politiet svarede igen med røgkanoner. 

Allerede få timer efter fredagens razzia blev de første hashboder opført igen. I løbet af weekenden var 20 mere eller mindre færdige boder genoprejst. 

Politiet valgte derfor natten til mandag at fjerne de nyopførte boder.

- Vi gjorde resten af arbejdet færdigt. Det forløb stille og roligt, lød det fra politidirektør Thomas Fogde om aktionen natten til mandag.

Selv om nogle kunne mene, at politiets arbejde med rydninger af hashboder i Pusher Street giver associationer til den græske Sisyfos-myte, hvor Sisyfos som straf er dømt er til at skubbe en stor sten, der bliver ved med at trille ned, op af et bjerg, så vedholder politiet deres strategi.

- Københavns Politis strategi er at bekæmpe den kriminalitet, vold og trusler, som hashsalget på Christiania fører med sig, sagde politidirektøren.

Politiet vil fra tid til anden foretage razziaer på Christiania for at bekæmpe det hårdkogte kriminelle miljø og give plads til de lovlydige christianitter.

Siden september 2012 har politiet beslaglagt hash fra Christiania for over 255 millioner kroner.