Samfund

HPV-tendens slår om: Færre piger henvist med oplevede eftervirkninger

På et år er 2.109 piger blevet henvist til et HPV-center. De seneste to måneder gælder det dog kun 25 piger.

Siden sidste sommer, hvor de regionale HPV-centre med det fælles navn "Én Indgang" blev etableret, er 2.109 piger blevet henvist.

Mens der i begyndelsen var mange henvisninger, er tendensen nu slået om.

Fra 1. april til 1. juni blev blot 25 piger således henvist til et af de centre, som tilser piger, der mener at opleve eftervirkninger af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft.

Indsatsen skal koordineres

Det viser nye tal fra de fem afdelinger ifølge Danske Regioner.

Færre unge piger får HPV-vaccination

I 2015 var tilslutning til HPV-vaccinen for årgang 2002 henholdsvis 73 procent og 57 procent for HPV1 og HPV 2-vaccinen.

I 2014 var tilslutningen til vaccinationerne henholdsvis 80 procent og 74 procent.

Det er et yderligere fald, hvis man sammenligner med tidligere årgange, hvor mindst 90 procent af pigerne i årgangene 1997-2000 fik den første HPV-vaccine. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ifølge Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, er det afgørende, at indsatsen over for pigerne er specialiseret og koordineret.

- Det er nødvendigt, for ingen kan endnu fastslå en præcis diagnose hos mange af disse piger, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Læger skal henvise

De praktiserende læger er forpligtede til at henvise pigerne til de specialiserede afdelinger, hvis der er mistanke om sammenfald med vaccinen.

Det er en ordentlig og forsvarlig måde at gøre det på, mener Ulla Astman.

- Vi spænder et bredt sikkerhedsnet ud, men det betyder også, at centrene modtager en del piger, som kommer med mange forskellige symptomer. Så længe der henvises patienter, vil centrene fortsætte med at tage sig grundigt af dem, siger hun.

Slut med ventelister mange steder

Per 1. juni var 1721 piger blevet tilbudt et udredningsforløb. Det er 207 flere piger end 1. april, hvor den forrige opgørelse er lavet.

Samtidig er ventelisterne så godt som væk i fire ud af de fem regioner. I Region Hovedstaden er der dog fortsat en stor gruppe ventende piger.