Samfund

Kritik af blåt sygesikringskort: Dækningen er utilstrækkelig

Flere behandlingssteder EU accepterer ikke det blå EU-sygesikringsbevis, og syge danskere tvinges til at betale selv.

Sommerferien står for døren, men mange danskere er ikke klar over, at en del behandlingssteder i blandt andet Grækenland, Spanien og Frankrig ikke accepterer det blå EU-sygesikringskort.

Det skriver Berlingske søndag.

Tusindvis af danskere, som bliver akut syge under deres ferie i udlandet, bliver derfor tvunget til at betale ofte store beløb for at få hjælp hos læger og hospitaler rundt omkring i Europa - selv om de medbringer EU-sygesikrings­kortet, der egentlig skulle dække udgiften.

- De fleste vil opleve det som urimeligt og som dårlig service, hvis de pludselig skal hoste op med 200 euro for en behandling og tilmed skal igennem en masse administrativt bøvl for at få regningen refunderet. Det er da helt klart irriterende, siger chef­konsulent Vibeke Brask Lemche fra afdelingen for international sygesikring i Styrelsen for Patientsikkerhed til Berlingske.

Adskillige ansøger om refusioner

I Styrelsen for Patientsikkerhed har man, siden det blå EU-sygesikringskort afløste det gule sygesikringsbevis 1. august 2014, behandlet ansøgninger om refusion fra ca. 5.900 sygdomsramte danskere, som er blevet afkrævet betaling for behandling rundt omkring i Europa.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt retter kritik af det blå EU-sygesikringskort og de behandlingssteder, der ikke accepterer kortet, men kræver betaling på stedet.

- Det kan ikke være rigtigt. Der er mange mennesker, som ikke bare lige sådan kan lægge flere tusind kroner ud, når de er på ferie, siger hun til Berlingske.

- Vi er gået fra en ordning, der fungerede fint, til en ordning, der slet ikke fungerer. Det bliver vi nødt til at finde en løsning på, siger hun.