Samfund

Det kan du gøre for at stoppe dit nøgenbillede

Et nøgenbillede kan sprede sig med lynets hast på nettet. Men der er noget man kan gøre for at afbøde skaden.

"Jeg havde engang en bedste veninde. Vi gjorde alt sammen og var ærlige overfor hinanden. Så vi sendte billeder til hinanden, hvor vi ikke havde så meget tøj på. Eller jeg gjorde. Efterfølgende blev vi lidt uvenner, og hun begyndte at true mig med at lægge mine letpåklædte billeder ud på de sociale medier.

Jeg blev så bange, at jeg fortalte det til mine forældre, og mine forældre hjalp mig så meget igennem det, som de kunne".

Sådan lyder en af de mange beretninger fra børn og unge, der er kommet i problemer, fordi de har delt nøgenbilleder af sig selv på nettet.

En rundspørge, som TV 2 Nyhederne har lavet, viser, at næsten ti procent af eleverne fra 6.-10. klasse har delt et billede af en person, som var enten nøgen eller iført undertøj. Mens godt 14 procent fortæller, at de har taget et billede eller video af sig selv nøgen eller i undertøj.

Der er imidlertid hjælp og gode råd at hente, hvis ens nøgenbilleder er blevet spredt videre ud end det var meningen, og man gerne vil have dem fjernet fra nettet igen. Blandt andet på hjemmesiden Sikker Chat, som Red Barnet og Det kriminalpræventive Råd står bag.

Det kan du gøre for at få et billede fjernet fra nettet

 1. Undersøgt hvor bredt det er spredt

  Undersøg hvor mange, der kan have set billedet. Ligger billedet fx kun på en kammerats telefon, i en privat Facebook-gruppe eller offentligt på Instagram?  Hvis muligt, bed personen om at slette billedet omgående. Meget gerne imens du ser det, så du kan føle dig helt sikker.

 2. Kontakt de sociale medier

  Er billedet delt på sociale medier kan det desværre hurtigt forlade en enkelt Facebook-profil. Fx hvis en person deler billedet med andre venner. Kontakt det sociale medie og giv gode grunde til, hvorfor du vil have billedet slettet. 

  ·  Du skal være indstillet på, at man, når man skriver til det sociale medie, skal skrive gode grunde til, at billedet skal slettes. Det kan fx være, at billedet krænker dit privatliv, eller at det strider imod udbyderens egne regler om nøgenbilleder. Du skal være klar over, at det kan tage tid og flere forsøg før, at billedet bliver slettet. 

  Se mere på Sikker Chat vejledninger

 3. Snak med de voksne

   

  Fortæl det til en voksen, som du stoler på.  Mange voksne forstår mere end man tror.  Det kan fx være en forældre, lærer eller skolens SSP-medarbejder.

 4. Overdøv det dårlige

   

  Tjek, hvad andre kan finde om dig. Søg på dit navn på forskellige søgemaskiner, og find ud af, hvad der findes af information om dig.  Overdøv det dårlige med godt. Du kan lægge andre billeder og opdateringer ud, så billederne bliver mindre synlige.

  Husk på, at billeder kan forstås forskelligt alt efter, hvem der ser på det. 

   

Ovenstående er blot nogle af de gode råd, som du kan finde på hjemmesiden http://sikkerchat.dk. 

Bag hjemmesiden står Red Barnet og Det Kriminalpræventive Råd.

Der er også gode råd at hente i hæftet Nøgen på Nettet, der er udgivet af Red Barnet, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.