Sådan taler du med dit barn om oplevelser på nettet

En rundspørge viser, at hver sjette elev i 2.-5. klasse har set indhold med nøgne mennesker. Men hvordan skal man som forældre tale med barnet om det?

Nettet og mobiltelefonen spiller en stor rolle i børne- og ungdomslivet. Og profiler, blogs og deling af billeder afspejler hverdagen som en naturlig del af det sociale liv.

Men udover at mødes med venner i den virtuelle verden bliver børnene også præsenteret for knap så børnevenlige ting.

Der var en episode, hvor der var en, som sendte nogle nøgenbilleder til en ven, hvor han så sendte det videre. Til sidst havde næsten alle på skolen billedet.

Anonym elev.

En rundspørge, som TV 2 Nyhederne har lavet, viser, at hver sjette elev i 2.-5. klasse har set billeder eller videoer med nøgne mennesker. Ifølge Gitte Jakobsen, der er seniorrådgiver i Red Barnet, så er det vigtigt, at de voksne tidligt får taget en snak med deres barn omkring, hvordan man færdes på nettet.

- Forældrene skal sætte sig udover det akavede – ligesom første gang man taler om sex med sine børn. Dialog er vigtig. Jo tidligere man begynder samtalen, om det de oplever på nettet, jo nemmere bliver det. Jo mere naturligt bliver det, fortæller Gitte Jakobsen.

Afstemning

Hvor ofte taler du med dit barn om deres færden på nettet?

Fem gode råd

”Der er så meget, forældre ikke forstår...”. Det er titlen på en forældre-ressource lavet af Medierådet for Børn og Unge sammen med Red Barnet og en række partnere for at hjælpe forældrene med at forstå børnenes online-liv.

For selvom flere forældre måske forsøger at forstå børnenes færden på nettet, så kan mange forældre godt føle sig overhalet af deres børnS ivrige brug af digitale og sociale medier.

- Vi oplever, at nettet er noget stort og anderledes for de voksne, hvor der er en verden på nettet og en verden udenfor. Hvorimod børn og unge opfatter det som én livsverden, fortæller Gitte Jakobsen.

Gitte Jakobsen opstiller en række gode råd til, hvordan de voksne kan tage samtalen om færden på nettet med deres børn – og unge.

Gode råd: Sådan taler du med dit barn omkring færden på nettet

 1. Kom tidligt i gang

  Vi anbefaler at forældre snakker med deres børn, så snart de kommer på nettet. Børnene skal lære, hvordan man færdes på nettet. Vi har lavet ’den digitale vejviser’, som netop kan hjælpe med det. Der er ikke en nedre grænse for, hvor tidligt man kan snakke med børnene. Med de helt små handler det om, hvad de ser på nettet, vise grænser og ikke videregive personlige oplysninger. Når så børnene er typisk omkring 9-10 år, så vil de begynde at dele billeder og andre ting, og her skal de lære, hvad konsekvenserne kan være. 

 2. Sammenlign med hverdagen

  Hvis forældrene er i tvivl om, hvornår og hvordan de skal snakke med børnene om opførslen på nettet, så anbefaler vi, at forældrene prøver at sammenligne snakken det med hverdagsting. Det kan for eksempel være at lære sine børn omkring sikkerhed i trafikken, om venner og om at håndtere konflikter. Overvej - hvornår tager du de snakke med barnet? Det samme gælder nettet.

 3. Børnene ønsker de voksnes interesse

  Vi ved at børn og unge selv efterspørger og savner, at forældrene spørger ind til deres færd. Så vi anbefaler, at de voksne stiller nysgerrige spørgsmål til børnene og prøver at forstå, hvordan det hele fungerer.

 4. Forsøg ikke at kontrollere

  Forældre skal ikke lave forbud, men de skal være interesserede i det, som de unge og børnene oplever og herfra guide dem på vej. Dialog er generelt bedre end forbud. For de mindste børn kan vi lave begrænsninger i adgang til nettet. Men vi kan reelt ikke kontrollere noget. Vi kan ikke bare tage deres sociale liv fra dem, der fungerer lige så meget på nettet som ikke på nettet. 

 5. Den gode rollemodel

  Som voksen kan vi være gode rollemodeller ved for eksempel at lægge telefonen væk ved middagsbordet og når man skal sove. De voksne skal sørge for at være nærværende. 

Hvis barnet har delt det forkerte

Hvis barnet alligevel får gjort noget – måske delt et billede eller selv sendt et billede, som det fortryder – så er det ifølge Gitte Jakobsen vigtigt som forældre og voksen at være imødekommende og hjælpsom.

- Hvis der var sket noget andet, hvor de måske var kommet for sent hjem eller blevet mobbet, hvordan ville man så reagere som forældre. Det er vigtigt at tænke på, fortæller Gitte Jakobsen og tilføjer:

- Red Barnet har netop åbnet hjemmesiden sletdet.dk, der giver konkret hjælp til, hvad man kan gøre, hvis man oplever, at nogle udnytter ens billeder.

Herunder kan du se information om Red Barnets digitale vejviser.