Samfund

Muslim skjuler sin homoseksualitet: Nogle gange frygter jeg for mit liv

"Sami" håber, at der kommer flere homoseksuelle muslimske forbilleder, men selv er han ikke klar til at springe ud endnu.

Massakren på en homonatklub i USA har skabt øget fokus på had mod homoseksuelle.

I Danmark kan det eksempelvis være svært at være homoseksuel i visse muslimske miljøer, og det får mange muslimske homoseksuelle til at leve i frygt.

En af dem er 23-årige ”Sami”.

Igennem hele sin opvækst har han oplevet, at familien har talt grimt om homoseksuelle, når de er blevet omtalt i tv. Og det er en af grundene til, at han endnu ikke har fortalt dem om sin egen seksualitet.

- Min største frygt er jo selvfølgelig fysisk vold. Om jeg frygter for mit liv? Nogle gange gør jeg, andre gør jeg ikke, siger ”Sami”.

TV 2 kender ”Samis” rigtige identitet, men da han frygter for konsekvenserne, hvis hans familie finder ud af, at han er homoseksuel, optræder han med et andet navn.

Forening: Ekstremt konservative normer om kærlighed

En ny britisk undersøgelse viser, at 52 procent af de britiske muslimer vil forbyde homoseksualitet. For ikke-muslimer er det tilsvarende tal fem procent.

I foreningen Sabaah, der hjælper homoseksuelle fra etniske minoriteter, oplever formand Fahad Saeed samme homofobi i danske muslimske miljøer.

- Der er ekstremt konservative normer omkring kærlighed og seksualitet. Der er nogle meget klare forventninger til, hvordan man skal leve sit liv, siger Fahad Saeed.

Han oplever selv at få trusler, når han blander sig i debatten.

- Det værste, de har skrevet, er, at de ville komme efter mig og slå mig ihjel, siger han.

Imam: Endetarmen er ikke til samleje

I Sønderjylland fordømmer imam Kassem Rachid drabene på de 49 personer på den homoseksuelle natklub i Orlando.

- Vi tager meget afstand fra enhver handling med vold mod mennesker, siger Kassem Rachid.

Men samtidigt siger han, at man i islam betragter homoseksualitet som unaturligt.

- Den endetarm, som Gud har skabt, den er ikke til samleje, det er noget, hvor man kommer af med noget skidt, siger imamen, der ikke mener, at han med sådanne udmeldinger opfordrer til had:

- Det synes jeg ikke, for vi bor i et demokratisk land med ytringsfrihed, siger han.

Religionsforsker: Ny form for accept er på vej

Thomas Jøhnk Hoffmann er professor ved Det Teologiske Fakutet på Københavns Universitet og forsker i koranen. Han mener, at det både er kulturelle, religiøse og sociale faktorer, der spiller en rolle i modstanden mod homoseksualitet.

Han nævner, at modstanden mod homoseksualitet ofte trives i migrantmiljøer, hvor mange har oprindelse i mellemøstlige lande med et konservativt og patriarkalsk syn på køn og seksualitet.

Islam er ligesom traditionel kristendom og jødedom ret ambivalent og fordømmende over for homoseksualitet, siger Thomas Jøhnk Hoffmann, men han mener, at der findes blødere fortolkninger af islam, hvor homoseksualitet er accepteret.

- Der er ved at opstå en ny form for diskurs, hvor man siger, at homoseksualitet er en synd, men hvor man ikke skal hade synderen. Altså, at den homoseksuelle skal accepteres som en ligeså god muslim som enhver anden muslim, for alle muslimer kan også komme til at synde, siger Thomas Jøhnk Hoffmann.

Tilbage hos "Sami" fortæller den homoseksuelle muslim, at han håber, der kommer flere forbilleder. Men direkte adspurgt om, hvorfor han ikke selv springer ud, svarer han:

- Jeg ved godt, at det skal ske på et tidspunkt, men jeg er bare ikke nået dertil endnu.