Samfund

Forhandlinger om parallelsamfund brudt sammen

De to fløje i det aarhusianske byråd kan ikke blive enige om, hvordan de såkaldte parallelsamfund skal bekæmpes.

Det femte forhandlingsmøde om "Opgør med parallelsamfund" blev det sidste.

De to fløje i det aarhusianske byråd kan ikke blive enige om, hvordan de såkaldte parallelsamfund skal bekæmpes. Det står fast, efter at forhandlingerne mellem politikerne brød sammen mandag aften.

De borgerlige partier Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kunne ikke tilslutte sig forslaget fra flertallet på den modsatte fløj med Socialdemokraterne og SF i spidsen. De synes ganske enkelt, at indsatserne er for svage. Og så er det et ufravigeligt krav fra partierne, at en stormoské i dele af Aarhus skal forbydes.

- Der er enkelte gode elementer i udkastet, men grundlæggende gøres der ikke op med parallelsamfund. Venstrefløjen har fortsat hovedet i busken, når det kommer til islamismen, stormoskeer i ghettoer, klar og utvetydig afstand til Sharia og et opgør med "tryghedsgarantien" i Gellerup, siger Marc Perera Christensen fra De Konservative i en pressemeddelelse.

Debat begyndte efter TV 2 dokumentar

Drøftelserne om parallelsamfund er sat i værk i kølvandet på TV 2 dokumentaren "Moskeer bag sløret", der afslørede, hvordan der i visse dele af Aarhus især i Grimhøjmoskeen og Fredens Moské undervises i værdier, som politikerne ikke kan stå inden for. De mener, at holdningerne her er med til at styrke det parallelsamfund, som de vil bekæmpe. Men de kan så ikke blive enige om, hvordan det skal gøres.

- Jeg har haft den samme holdning til emnet altid, og vil gerne indgår en aftale om at bekæmpe parallelsamfund. Det skal bare være tiltag, hvor jeg samlet set kan se den ønskede effekt, og det kan jeg ikke i udspillet fra flertallet i byrådet. Der er fine elementer, men der er nødt til at være mere substans i indsatserne. Hvis partierne ændrer holdning og inviterer os indenfor igen med den præmis, så er jeg villig til nye forhandlinger, fortæller Marc Perera Christensen til tv2oj.dk.

Ifølge ham er de øvrige borgerlige partier enige med De Konservative i, at sammenbruddet var uundgåeligt.

Rettet 14.06.2016 22.18: Dansk Folkeparti tilføjet til den ene blok i Aarhus Byråd.