Samfund

Dansk storkepar mister endnu en unge

Igen i går har det dårlige miljø for storke i Danmark kostet en unge livet.

Det er ikke ren fryd og gammen at være stork i Danmark. Den folkekære fugl, som mange forveksler for at være nationalfuglen, har langt fra optimale vilkår.

Det har resulteret i, at en unge nu er død. Ærgerligt, men forudsigeligt på grund af den tørre sommer ifølge formanden for Storkene.dk, Jess Frederiksen.

- Det er desværre en konsekvens af fødemangel. Ungerne er afhængige af sådan noget som orme, der kommer frem når det regner, for at overleve, siger han til TV 2.

Sultede ihjel

Fredag den 3. juni klækkede det første æg i storkeparret Tommy og Annikas storkerede i Smedager tæt ved Aabenraa. Allerede der forudså Storkene.dk, at der ventede en barsk opvækst forude.

Otte dage efter mødte der dem, der følger den lille storkefamilie på live-forbindelsen fra reden, et trist syn.

Den ene af de tre unger i reden i Smedager lå lørdag helt ubevægelig, og efter lidt tid blev det konstateret, at den var død. Men Jess Frederiksen ser det ikke udelukkende som noget dårligt.

- Det betyder også, at der er mere mad til de andre, og de ser heldigvis sunde og raske ud. Jeg er sikker på, at storkeparret gør alt, hvad de kan, for at holde liv i dem, siger han.

På trods af, at tørt vejr er ensbetydende med fødemangel for storkene, tror han ikke, at man vil se en hændelse ligesom sidste år.

Makabert

Det var en hændelse af en anderledes makaber karakter. Her så man først storkefar sluge sin ene unge levende, hvorefter en af de andre blev smidt ud over kanten på reden.

Umiddelbart kvalificerer Tommy sig ikke til årets far, men der er rent faktisk en mening med galskaben, forklarede formanden tidligere på ugen.

- Det er med meget god grund, at storkene gør det. De fornemmer, hvis der er noget galt, eksempelvis hvis en unge er syg. Det lyder barskt, men sådan er det, sagde Jess Frederiksen og uddyber: 

- Det kan også være, at der ikke er føde nok. Så bliver de nødt til at prioritere og fokusere på to til tre unger. Så laver de en kalkulering og tager livet af en.

Et udtryk for ødelagt natur

Allerede da de tre storkeunger klækkede, ville Jess Frederiksen fra Storkeene.dk ikke være for hurtig til at glæde sig.

Storkereden i Smedeager ved Aabenraa ligger ikke i et storkevenligt område. Alene opdyrkede marker er en skarp kontrast til de våde områder, der avler padder, frøer og insekter, som storkene lever af.

- Man kan se storken som en temperaturmåler for, hvordan naturen har det, siger Jess Frederiksen.

Sammen med storken er der forsvundet en masse andre dyr, som dog ikke er lige så tydelige i landskabet. Man kan så undre sig over, hvad Tommy og Annika laver i Smedager.

Mistede den ene vinge

Det var et rent tilfælde, at storkeparret havnede i Smedager til at starte med. I 2011 fløj to storke over Danmark, og den ene kom til skade i Smedager og endte med at miste vingen.

Den er nu kommet i pleje i en naturpark. Den anden overvintrede, og da det blev forår fik den sig en mage, som også slog sig ned i Smedager.

Det er et af de to storkepar, der befinder sig i Danmark i år. Det andet par lever i Gunsølille ved Roskilde og har i år fået fire unger.

- De har slået sig ned i et vådområde, så de har det rigtig godt, siger Jess Frederiksen.

Den sværeste tid

Alligevel er han ikke så optimistisk, når det kommer til storkens fremtid i Danmark.

- I hvert fald ikke hvis der ikke bliver gjort noget for at ændre forholdene. Storken bliver nok aldrig nogen stor ynglefugl her, siger formanden.

De to tilbageværende unger i reden i Smedager er endnu ikke sikret overlevelse. Først om to til tre uger har de udviklet en fjerpragt til at modstå kulde fra regn og kan være mere selvstændige.

- Det er den sværeste tid, og vi kan ikke andet end at bede til vejrguderne, siger Jess Frederiksen.

En efternøgler er kommet til

Midt i den sørgelige nyhed om den døde storkeunge, kom pludselig en god. Storkene.dk kan søndag eftermiddag berette, at et æg, man ellers ikke har troet, der var liv i, er klækket. 

Nu er der igen tre unger i storkereden i Smedager. Men konkurrencen bliver hård for den lille efternøgler.