Samfund

Video chokerer: Buschauffør kører med iPad på rattet

En video af en buschauffør, der bruger sin iPad under kørslen, chokerer på Facebook. Han har kørt sin sidste tur for os, siger Rød Billet-direktør.

Den sorte iPad hviler på rattet, mens bussen og dens passagerer suser over asfalten. Chaufføren flytter skiftevis blikket mellem skærmen og trafikken på motorvejen.

Bussen fra selskabet Rød Billet er på vej til Aarhus fra København, og på den forreste passagerplads sidder Nicklas Ambrosius Frank. Han er i chok over chaufføren og hans aktivitet på iPad'en.

- Jeg tænker, at det ikke kan passe. Vildt ubehageligt. Han kører midt i fredagstrafikken og med masser af mennesker ombord, siger han til TV 2.

TV 2 har fredag forsøgt at få en kommentar fra chaufføren.

Fem gange

Ifølge Nicklas Ambrosius Frank sker det flere gange under turen gennem Danmark, at chaufføren tager sin iPad frem og fjerner sit fokus fra motorvejen, så han vælger at dokumentere det med sin telefon.

- Femte gang optager jeg det, fordi jeg synes, at det er en så fuldstændig vanvittig handling, siger han.

Videoen ender på hans Facebook-side sammen med et ønske om, at alle deler opslaget. En opfordring, som mange har valgt at følge. I skrivende stund har 11.368 brugere delt videoen, der er blevet vist små 300.000 gange.

Rød Billet tager konsekvensen

Bussen og chaufføren, der fredag tiltrak sig ekstra meget opmærksomhed, kører for busselskabet Pletten, der er underleverandør for selskabet Rød Billet. Og hos Rød Billet har man allerede taget konsekvensen af de afslørende optagelser.

- Han har kørt sin sidste tur for os, siger direktør hos Rød Billet, Thomas Hintze, til TV 2.

Han beklager dybt og kalder chaufførens opførsel ”forargelig”.

- Jeg var målløs, da jeg så videoen. Det er træls, når vi arbejder fra morgen til aften for at gøre et godt stykke arbejde for vores passagerer. Det her skader ikke kun mig, men hele busbranchen, siger Thomas Hintze.

Kan ikke garantere sig ”mod tosser”

Kan Rød Billet garantere, at passagererne ikke kører med chauffører, der er ukoncentrerede i trafikken?

- Jeg troede, at jeg kunne garantere det inden i dag. Jeg kan ikke garantere mod tosser, siger Thomas Hintze.

Samarbejdet med busselskabet Pletten blev øjeblikkeligt suspenderet, da optagelserne blev vist for direktøren. Pletten skal lørdag mødes med Rød Billet, hvor de to parter skal afgøre, hvorvidt der i fremtiden vil være et samarbejde.

Chaufførens fremtid usikker

Hos busselskabet Pletten kalder man situationen ”dybt ulykkelig”.

- Det er forfærdeligt, at han kan finde på det. Havde jeg vidst det, så havde han aldrig fået lov at køre, siger Anders Bonde, daglig driftsleder hos Pletten, til TV 2.

Chaufføren har kørt for selskabet i to år og er ifølge driftslederen erfaren bag et busrat. Fredag aften ville Anders Bonde dog ikke udtale sig om chaufførens fremtid.

- Jeg har ikke talt med manden endnu, så derfor kan jeg ikke sige noget om hans ansættelse hos os, siger han.

Shitstorm har ramt fotograf

Siden buspassager Nicklas Ambrosius Frank delte videoen på sin Facebook er negative henvendelser strømmet ind. En shitstorm har ramt, som han selv udtrykker det.

- Det havde jeg ikke forventet. Folk skriver, at jeg er en taber. At jeg skulle have stoppet ham. At jeg er en idiot, fordi jeg lagde det ud på nettet, siger han.

Nicklas Ambrosius Frank forklarer, at han fandt sig selv i et dilemma i bussen. Enten kunne han tage en diskussion med chaufføren, der så efterfølgende kunne stoppe med at bruge sin iPad, men ”det ville ikke ændre noget på sigt”.

Han forstår godt, at situationen er ubehagelig for chaufføren.

- Men jeg synes stadig, at det er en utilgivelig handling, forklarer Nicklas Ambrosius Frank.