Samfund

Palle og Jeppe er venner - Palle er 97 og Jeppe går i tredje klasse

En tredjeklasse fra Lind Skole har brugt skoletiden på at besøge de ældre på et plejehjem i byen. Og det har både børn og ældre fået meget ud af.

Alder er ingen hindring, når det gælder ægte venskaber. Sådan nogle er opstået mellem tredjeklasseelever fra Lind Skole og beboere fra byens plejecenter. Gennem fire måneder har eleverne besøgt de ældre i skoletiden, men de nye venskaber har resulteret i, at de nu også kommer på besøg, når skoledagen er slut.

Hver tirsdag er de vante rammer på skolen skiftet ud med besøg på byens plejehjem. Klassen har de sidste fire måneder haft danskundervisning på plejehjemmet én gang om ugen.

Venskaber på tværs af alder

Og hvis man spørger på plejehjemmet, så har projektet været en stor succes. 

- Vi gik ind i projektet for at minimere ensomhed, og det har givet pote. Det har skabt nogle gode venskaber på trods af aldersforskellen. De ældre glæder sig virkelig til at få besøg hver tirsdag. Det er det hele værd at se de ældres ansigter lyse op, når børnene kommer, fortæller Aase Jonassen, som er projektleder på 'Det åbne plejehjem'.

Ældre 'adopteres' af børnene

I projektet deltager cirka 10 ældre, som er udvalgt specielt til projektet.

- Det skal jo være nogen, der stadig har glæde af og ressourcer til at have besøg, siger Aase Jonassen.

Hver af de ældre er så blevet 'adopteret' af to børn. Palle Bundgaard på 97 år er blevet 'adopteret' af Jeppe Oversø fra 3.B.

- Det er da skønt. Det er dejligt, og vi laver nogle gode ting, siger Palle Bundgaard til TV Midt Vest.

Også Jeppe Oversø glæder sig til om tirsdagen, når den står på besøg på plejehjemmet.

- Hver gang glæder jeg mig helt vildt meget, fordi de er så søde. Det er sjovt at komme over og hygge sig med dem, og de skal ikke sidde her og være ensomme, siger han.

Projektet har faktisk været en så stor succes, at mange af børnene nu besøger plejehjemmet i fritiden.

- Så det giver jo også noget liv på plejehjemmet, når børnene kommer på besøg udenfor skoletiden, slutter Aase Jonassen.

Det handler om relationer

Det er ikke kun de ældre, der er glade for selskab. Også børnene har fået meget ud af besøgene. Og det mener relationsspykolog Jørgen Rønsholdt, at der er en god grund til:

- Den vigtigste årsag til succesen, tror jeg, er, at det handler om relationer – at møde mennesker, skabe relationer på tværs af generationer og at være betydningsfulde for hinanden. Det er noget af det vigtigste vi beskæftiger os med i livet, siger Jørgen Rønsholdt, der er stifter af Institut for Relationspsykologi i Skive, til TV Midt Vest.

Han peger især på, at de børnene oplever noget meningsfuldt i livet, når de kommer på besøg og oplever, hvor stor en glæde det skaber blandt de ældre. De gør en forskel, og det er vigtigt, understreger han.

Et projekt der skal fortsætte

Børnene fra Lind Skole aflægger et sidste visit i skoleregi på plejehjemmet den 14. juni. Håbet er, at projektet fortsætter næste år - gerne med en førsteklasse, så de kan komme på besøg over flere år.