Samfund

Få overlægens råd: Sådan undgår du at bruge risikable p-piller

Der bliver anmeldt færre p-pilleskader, viser nye tal. Er du i tvivl om, hvorvidt du tager p-piller, som kan være skadende, så få lægens råd her.

Man hører det med jævne mellemrum - p-piller kan øge risikoen for blodpropper - og særligt nogle p-piller kan være mere skadelige end andre.

Anmeldte p-pilleskader

  • I 2015 blev der anmeldt 14 sager, der vedrører p-piller.
  • I 2014 blev der anmeldt 45 sager, der vedfører p-piller.  
  • Der blev i 2015 tildelt lidt over 23 millioner kroner i erstatning til kvinder, der har fået skader efter p-piller.
  • I hele perioden er der blevet tildelt cirka 67 millioner kroner i erstatning som følge af p-pilleskader.

Kilde: Patienterstatningen

De seneste år har der været skærpet fokus på forskellige generationer af p-piller, og de såkaldte 3.- og 4.-generations p-piller er blevet kritiseret for at øge risikoen for blandt andet blodpropper.

I 2012 begyndte Sundhedsstyrelsen at advare mod 3. og 4. generationsp-piller, og siden er antallet af anmeldelser af p-pilleskader faldet med godt 20 procent årligt, viser nye tal fra Patienterstatningen. 

P-PILLER

Læs mere om de forskellige generationer af p-piller nedenfor.

1.

1. GENERATION

Indeholder gestagenerne norethisteron eller dienogest.

Handelsnavne: 

  • Trinovum®, Qlaira®.
Foto: Scanpix.dk

2.

2. GENERATION

Indeholder gestagenerne norgestrel, levonorgestrel og norgestimat.

Handelsnavne:

  • Cilest®, Femicept, Malonetta, Microgyn®, Triminetta®, Trinordiol® ”Paranova”, Triquilar®.
Foto: Scanpix.dk

3.

3. GENERATION

Indeholder gestagenerne desogestrel og gestoden.

Handelsnavne:

  • Daisynelle®, Desorelle®, Femelle, Femigen, Gestinyl®, Gestodilat®, Gestonette®, Harmonet®, Lindynette®, Marvelon®, Mercilon®, Milna, Minero, Minulet®, Modina, Novynette®, Gracial®, Milligest, Milvane®.
Foto: Scanpix.dk

4.

4. GENERATION

Indeholder gestagenet drospirenon.

Handelsnavne:

  • Yasmin 28®, Yasmin®, Yasminelle 28®, Yasminelle®, Yaz®    
Foto: Scanpix.dk

Kilde: Lægemiddelstyrelsen 2012

Vælg den rigtige p-pille

Professor og overlæge Øjvind Lidegaard, Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet, glæder sig over faldet. Han vurderer, at der er undgået mindst 200 blodpropper på yngre kvinder hvert år efter 2012, fordi to tredjedele af kvinder på p-piller er gået over på ældre generationer p-piller.

Går du og er i tvivl om, hvilken p-pille du skal vælge, og vil du gerne sikre dig, at den lille pille, du prikker ud af blisterpakningen og spiser hver dag, ikke hører til de sortlistede generationer, så får du overlægens råd: Gå udenom p-piller fra 3. og 4. generation og hold dig til de ældre generationer af p-piller: 

- Der er stadig en tredjedel kvinder, der tager højrisikoprodukterne, men man skylder at sige til kvinderne og få sundhedsmyndighederne til at understrege, at der ikke er nogen grund til ikke at skifte til lavrisiko piller. Nu, fastslår overlægen. 

I klippet nedenfor kan du høre overlæge Øjvind Lidegaard uddybe, hvorfor kvinder bør vælge de ældre generationer af p-piller.

Ændret ordinationsmønster

Denne holdning deler formanden i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag. Han understreger, hvorfor der er god grund til at vælge p-piller fra ældre generationer end 3. og 4., og at læger og patienter alle går i den rigtige retning, hvad angår valg af p-piller.

- Vi kan jo se, at vi udskriver væsentligt færre af de nye p-piller, som jo har en større risiko for alvorlige bivirkninger, og væsentligt flere af de ældre og velkendte p-piller, så vi har skiftet kvinderne fra nogle moderne piller med alvorlige bivirkninger til mindre moderne piller med væsentligt færre alvorlige bivirkninger.

Hør flere kommentarer og råd fra PLO-formanden til faldet i antallet af anmeldelser i klippet nedenfor.

Husk erstatningsmuligheden

Også i Patienterstatningen mener direktør Karen-Inger Bast, at faldet i antallet af anmeldte p-pilleskader hænger sammen med, at landets læger i højere grad udskriver 2. generations p-piller, hvor risikoen for blodpropper er mindre. 

- Det er meget positivt, hvis antallet af skader er faldende. Jeg vil dog alligevel minde sundhedsvæsenet om, at de kvinder, der alligevel får skader – typisk blodpropper – ofte er berettiget til erstatning, siger direktøren og uddyber: 

- De har måske brug for hjælp til at anmelde eller har brug for at blive mindet om erstatningsmuligheden, og her har personalet en pligt til at hjælpe, lyder opfordringen fra Karen-Inger Bast.