Samfund

Nødstedte fugleunger giver telefonstorm

En solsorteunge på jorden. STEFFEN ORTMANN / Scanpix Danmark

Selvom der lurer farer på jorden for en fugleunge, så er den ikke nødvendigvis i fare, når den befinder sig der.

Dyrenes Beskyttelses vagtcentral er den seneste måned blevet bestormet med opkald fra bekymrede dyreelskere. Det er nemlig sæson for at fugleungerne udklækkes, og nogle af dem ender på jorden.

Men selvom der kan lure mange farer på jorden, så er det ofte helt normalt, at ungen befinder sig dernede, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Nogle gange er det mere sikkert på jorden end i reden

Fra april til slut juni kan ynglende fuglepar få op til tre kuld unger. Nogle fugleunger kan være i rederne helt frem til august, men mange af dem bliver ikke så længe. Ofte hopper fugleungerne nemlig ud af reden, før de kan flyve. Sker afhopningen til "normal" tid, er de meget korthalede og dårlige flyvere - sker den før tid, kan de slet ikke flyve.

Men der er ingen grund til at være bekymret på ungens vegne, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen:

- Grunden til, at ungen hopper ud af reden kan være, at en skade eller andet har været for nærgående. I det tilfælde er jorden under havens buske og stauder ofte et sikrere opholdssted for ungerne end reden, som jo er opdaget og derfor et usikkert sted at befinde sig.

På jorden gemmer ungerne sig under buske og lignende, og her finder og fodrer forældrene dem, når faren er drevet over. Ungerne kan måske nok være svære at se, men forældrene skal nok høre dem kalde og finde dem.

Ring 1812 hvis fugleungen:

- Har synlige skader (uden at håndtere den).

- Ligger på siden/ryggen.

- Ligger med hovedet forover ned mod jorden.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Må man røre ved fugleunger?

Det er en gammel myte, at forældrene ikke vil tage sig af ungerne, hvis de har været i menneskehænder. Sidder den derfor et meget udsat sted, som for eksempel midt på et fortov, kan man forsigtigt rykke den ind til siden, under en busk eller lignende. Lad dog være med at håndtere ungen mere end højest nødvendigt, da for megen håndtering kan stresse fugleungen ihjel.

Finder man en helt nøgen fugleunge, skal man dog ikke lade den være, da den ikke kan isolere sig uden fjer. Her skal man i første omgang lede efter dens rede, da dens eneste overlevelseschance er, at den kommer tilbage heri. Kan reden ikke findes, er en aflivning desværre den eneste løsning for ungen.