Samfund

Sygehuslæger slår alarm: IT-system fungerer overhovedet ikke

Herlev Hospital TV 2

Efter 20 dage med ny sundhedsplatform slår lægerne på Herlev og Gentofte Hospital alarm: Der er er masser af farlige fejl i systemet.

Lægerne på to københavnske sygehuse advarer nu om, at det helt nye IT-system, Sundhedsplatformen, slet ikke fungerer efter hensigten.

Sundhedsplatformen blev indført på Herlev og Gentofte Hospital for 20 dage siden, og til efteråret skal systemet efter planen indføres på alle sygehuse i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Det milliarddyre, amerikanske IT-system skal samle alle journaloplysninger på patienterne i et system og give sundhedspersonalet adgang til alle data på den enkelte patient, uanset, hvad de laver og hvilken afdeling, de er på.

Men det fungerer slet ikke, siger lægerne.

- Vi har altid ønsket mere tid til patienterne. Lige nu oplever vi det stik modsatte med det her system. Og der er eksempler på pårørende til ægtefæller med mistænkt ondartet sygdom, der ringer og ikke kan forstå, at de endnu ikke er indkaldt. Vi er ikke vidende om deres henvisning, der ikke figurerer på vores lister og formentlig "ligger" et sted i cyberspace, fortæller overlæge Jørn Skibsted Jakobsen fra Herlev Hospital.

Han har skrevet et åbent brev til hospitalsledelse og politikere med et ”mayday” om, at systemet slet ikke fungerer, og han bakkes op af sine kollager:

- Når vi ordinerede medicin, så kunne vi ikke være sikre på at patienten fik den medicin, og når vi ordinerede blodprøver kunne vi ikke være sikre på, at blodprøverne blev taget eller at vi fik svar på blodprøven, siger Peter Sommer, formand for Overlægerådet.

Den ansvarlige for det nye system siger, at hun godt kan forstå lægernes kritik, men at systemet faktisk fungerer, hvis man tager i betragtning, at der er begynderfejl, der lige skal rettes til:

- Systemet fungerer, men det er svært at lære. Det ufærdige i systemet, som lægerne har problemer med, er det danske indhold, som vi har puttet ind i systemet, siger programdirektør for Sundhedsplatformen Gitte Fangel.

Færre patienter i starten

Hospitalsledelsen har da også taget højde for begyndervanskelighederne. De første fire uger efter systemet er sat i gang, er patientantallet nedsat med mellem 50 og 25 procent for at give de ansatte tid til at vænne sig til systemet.

Men lægerne vil ikke acceptere, at de skal arbejde med et ufærdigt systems børnesygdomme:

- Når man arbejder med det vi arbejder med, nemlig liv og helbred, så er vi faktisk meget frustrerede over at man overhovedet kan tilbyde os et ufærdigt system, siger formanden for Overlægerådet, Peter Sommer.