Hvad er dansk kultur og danske værdier? Nu beder politikerne om dit bud

Næsten et år efter at have luftet ideen om en Danmarkskanon, vil kulturministeren nu have din hjælp: Hvad er dansk kultur?

Er det to ristede med brød, en landskamp i Parken eller måske gratis uddannelse og sundhed?

Kulturminister Bertel Haarder(V) vil have de allermest danske fænomener samlet i en kanon, og det er danskerne selv, der skal lade den.

I dag mandag har ministeriet nemlig offentliggjort hjemmesiden danmarkskanon.dk, hvor danskerne kan indsende forslag til, hvad der kendetegner dansk kultur.

Må ikke være materielle ting

Tilbage i august sidste år nævnte ministeren behovet for at få en ny og udvidet version af kulturkanonen, som Brian Mikkelsen(K) som kulturminister stod bag i 2006.

Kulturkanonen, som vi har den i dager jo i virkeligheden en kunstkanon, og det, som man kunne diskutere, var, om vi skulle have en rigtig kulturkanon, sagde Bertel Haarder dengang til Kulturen på News.

Og hvad skal den 'rigtige' kulturkanon så indeholde? Det bliver nok ikke to ristede med brød, for det er kun såkaldt 'immaterielle ting', der er velkomne i Haarders kanon. Så lad bare være med at foreslå klaphatten, gyngestolen eller Legoland.

Flygtningestrøm gør det aktuelt

I stedet vil Haarder have fat i begreber, bevægelser, traditioner, værdier og historiske begivenheder. Han foreslår selv højskolekulturen, andelsbevægelsen, arbejderbevægelsen og kvindebevægelsen.

- En Danmarkskanon er et dannelsesprojekt om den historie og kultur, der har formet vores samfund. Den skal skabe debat og bevidsthed om vore værdier, ikke fordi vi er bedre end andre, men fordi vi skal kende os selv og vore forudsætninger. Det aktualiseres af flygtningestrømmen og globaliseringen, skrev ministeren på sin facebook-profil tilbage i december sidste år.

Forslag til indholdet i kanonen kan også indsendes via Facebook eller Instagram og Twitter med #DKkanon.

Kulturkanon har fået hård medfart

Kulturkanonen fra 2006 indeholdt 108 forskellige værker med alt fra Shu-bi-dua til Thomas Kingo, fra Solvognen til Lars von Trier.

Alligevel fik den aldrig den brede indflydelse, man havde håbet på. Selv litteraturprofessor Erik A. Nielsen, der selv var med til at lave kanonen, sagde i 2013 til DR, at projektet havde haft en 'meget lille virkning', og i 2012 lukkede daværende kulturminister Uffe Elbæk, dengang de radikale, kanonens hjemmeside for at spare 700.000 kroner årligt.

Nu forsøger Bertel Haarder sig altså igen, denne gang med en bredere kanon, der skal omfatte al dansk kultur og ikke kun være en 'kunstkanon'.

- Hvilke værdier skal vi have med ind i fremtidens Danmark?, spørger Haarder.

Det kan alle være med til at svare på indtil efteråret, hvor kanonen efter planen skal være færdigbygget.

Afstemning

Er det en god idé at lave en Danmarkskanon?