Samfund

15-årige Glenn er træt af at være lille: - Jeg vil gerne have væksthormon

Et stigende antal forældre til drenge med lav højde henvender sig på hospitalerne for at få væksthormoner til deres drenge.

Stadig flere forældre er bekymrede for at deres drengebørn ikke vokser nok i højden.

Drenges højde

I dag er den gennemsnitlige danske mand omkring 180 centimeter høj.

Siden 1911 er  gennemsnitshøjden hos unge mænd steget fra 169 cm. Det største ryk var mellem 1960 og 1980, hvor gennemsnitshøjden i løbet af 20 år steg fra 174 til de nuværende 180 cm.

Vi kender tallene, fordi lægerne i mere end 100 år omhyggeligt målt de unge  mænd, når de var på session.

På sessionen tilbage i 1910 vakte mænd højere end 180 cm opsigt. Af de knap 25.000 unge mænd, der mødte op til session det år, var blot 109 mere end 186 cm høje.

For når gennemsnitshøjden for mænd herhjemme er cirka 180 centimeter, så er udsigten til at ens søn bliver 159 cm svær at acceptere for nogle forældre.

Drenges højde

Man kan regne et drengebarns forventede højde ud med følgende formel:

Målhøjden = (fars højde + mors højde) divideret med 2 + 6,5 cm.

Drengens højde vil blive målhøjden plus/minus 8,5 cm.

Eksempel:

Far er 180 cm. Og mor er 165 cm.

Målhøjden = (180+165) / 2 + 6,5 cm. = 179 cm.

Drengens forventede højde = 179 plus/minus 8,5 cm – altså mellem 170,5  og 187,5 cm.

Kilde: Netdoktor

15-årige Glenn Bregnø fra Ribe mærker problemet på egen krop. Han var nødt til at droppe sin yndlingssport jiu-jitsu, fordi hans kammerater voksede hurtigere end ham.

Hans forældre og familiens læge vil endnu ikke give Glenn Bregnø væksthormon, men hvis han stadig ikke vokser, så kan hormonbehandling blive en mulighed:

- Jeg tror, det er sværere at være en lille dreng eller mand, end det er at være en lille pige eller dame, siger Glenns mor, Ulla Bregnø.

Stod det til Glen selv, ville han gerne have væksthormoner.

- Så kunne jeg vokse lidt mere og blive på højde med de andre, siger han.

- Der må ikke være for mange ridser i lakken

På Rigshospitalet og Odense Universitetshospital oplever lægerne, at flere forældre vil give deres drengebørn væksthormoner. Alene på Odense Universitetshospital er antallet af forældrehenvendelser steget fra 50 til 150.

- Jeg tror, det hænger sammen med mange andre ting i samfundet. Alle ting skal være meget glat og effektivt, og der må helst ikke være for mange ridser i lakken, siger Anders Jørgen Schou, der er overlæge på OUH.

Oftest bliver forældrenes ønske afvist, men tendensen er bekymrende, mener lægerne.

- Det bliver bekymrende, hvis de børn føler sig forkerte, bare fordi de har den højde, de har, siger Anders Jørgen Schou.

- Livskvaliteten bliver større

1200 børn og unge under 18 år er i behandling med væksthormon. Behandlingen gives til børn med væksthormonmangel og ved nogle andre sygdomme med lav højde - f.eks. Turner-syndrom og nyresvigt.

Én af dem der får væksthormon er 9-årige Sebastian Monrad fra Glostrup - og det er ikke for sjov. Uden hjælp ville han blive 150 centimeter høj - med hormonbehandlingen bliver han 180 centimeter.

- Livskvaliteten for ham ved at ligne de fleste andre bliver større, siger Sebastians mor, Wicki Monrad til TV 2.