Samfund

Læger udskriver piller mod eksamensangst: - Medicin til raske er altid et problem

Ekspert er bekymret over unges medicinforbrug til at klare eksamener. Lægeformand erkender problem, men maner til ro.

Svedeture, ukontrollerbar rysten og negative tanker, der flyver rundt i hovedet.

Det var virkeligheden for den 18-årige gymnasieelev Ajman El-Soussi fra Odense, når han eksempelvis skulle op til eksamen eller køreprøve.

Som mange andre unge ønskede han derfor hjælp til at komme præstationsangsten til livs, og her viste betablokkere sig at være et nyttigt hjælpemiddel.

- Jeg tager den her pille og efter en halv time, så falder jeg til ro. Min krop bliver fuldstændig afslappet, og jeg stopper med at ryste og svede, fortæller Ajman El-Soussi.

Betablokkere bruges normalt til at behandle hjertesygdomme og forhøjet blodtryk, men i mange år har de også været et populært middel mod eksamensangst blandt landets studerende.

Pillerne receptpligtige, men de unge oplever tilsyneladende ikke problemer med at få pillerne udleveret, når de kontakter deres læge.

- Jeg ringede til min læge og spurgte ind til dem, og så fik jeg dem på recept ti minutter senere, siger Ajman El-Soussi.

Medicinforbrug stiger i eksamensperiode

En undersøgelse, som TV 2 har fortaget blandt mere end 1100 gymnasieelever på tværs af landet, viser, at knap ni procent af gymnasieeleverne har benyttet medicinske hjælpemidler til at klare en eksamen inden for det seneste år. Andre undersøgelser har tidligere vist samme tendens på de videregående uddannelser.

Det får Poul Jennum, der er overlæge og professor ved Københavns Universitet, til at udtrykke bekymring, og han advarer mod, at læger bliver for lemfældige med at udskrive medicin til de studerende.

- Det er en glidebane, for hvor skal man så sætte grænsen? Hvilke situationer, til hvem, hvilken dosis og varighed? Er det for eksempel nok bare at være eksamensnervøs, eller hvor går grænsen?

En opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut viser, at der er et tydeligt opsving i antallet af unge, der køber betablokerende midler, i maj og juni og til dels i januar, som er de hyppigste eksamensperioder.

Der er bivirkninger ved al medicin, og det skal de selvfølgelig have at vide, hvis de får det udskrevet.

Anders Beich, læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Praktiserende læge Anders Beich anslår, at han typisk udskriver omkring fem recepter på betablokkere til angstramte studerende i en eksamensperiode. Men endnu flere efterspørger dem.

- Det kræver en snak med mig om, hvor slemt det er at gå til eksamen, og hvad det er for problemer, som de oplever. For det er jo ikke mirakelmedicin – det er medicin, der kan tage toppen af en meget høj puls og derved mindske deres angst for at gå til eksamen, siger Anders Beich.

Medicin til raske er et problem

Foruden at være praktiserende læge er Anders Beich også formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Her er den principielle holdning dog, at man ikke skal medicinere mod normaltilstande.

 - Men vi ved også godt, at der er nogle unge mennesker, som har nogle angstproblematikker, der kan være svære at styre.  Men jeg synes også, at man skylder dem at sige, at når eksamensperioden er overstået, så skulle de måske prøve at arbejde med deres angst, og det kan vi stille os til rådighed for og komme med noget rådgivning om, siger Anders Beich.

Han understreger, at han kun udskriver medicinen til patienter, han kender i forvejen.

- Det er altid et problem at give medicin til raske mennesker, derfor er vi også meget tilbageholdende med at gøre det og reservere det til de få tilfælde, siger Anders Beich.

Bivirkninger skræmmer nogle væk

Betablokkere bliver i lægekredse betragtet som en ”sikker medicin” med lille risiko for bivirkninger. De mulige bivirkninger tæller nedsat udholdenhed, muskelsvaghed, maveproblemer, forstyrret søvnmønster og problemer med det perifere kredsløb.

Fakta om study drugs

Læs mere om nogle af de midler og medikamenter, som eleverne nævner i undersøgelsen

Ritalin

Ritalin

Ritalin er et receptpligtigt lægemiddel, som normalt anvendes ved narkolepsi og opmærksomhedsforstyrrelse (ADHD). Ritalin er på dopinglisten og kan medføre udelukkelse fra sportsstævner.

Raske personer oplever, at medicinen kan virke opkvikkende og hjælpe med at bevare og styrke koncentrationen.

Bivirkninger kan være nedsat appetit, kvalme, hovedpine, nervøsitet og søvnløshed. Ved mere omfattende brug også psykiske forstyrrelser, depression, eller påvirkning af hjertekar-funktionen.

Foto: Scanpix Denmark

Betablokkere

Betablokkere

Betablokkere er en fællesbetegnelse for en gruppe receptpligtige lægemidler, der primært bruges ved hjerte- og kredsløbssygdomme.

De er på IOC's dopingliste og forbudte i en række sportsgrene, men benyttes af bl.a. klassiske musikere og studerende med eksamensskræk, da de har en beroligende effekt.

Mulige bivirkninger er bl.a. nedsat udholdenhed, muskelsvaghed og træthed.

Foto: TV 2

Modafinil

Modafinil

Modafinil er et receptpligtigt lægemiddel, der normalt anvendes til behandling af narkolepsi .

Det opleves som havende en opkvikkende effekt, da mængden af visse signalstoffer i hjernen, bl.a. dopamin, øges.

Blandt de mulige bivirkninger er hovedpine, nedsat appetit, maveproblemer og søvnforstyrrelser.

Foto: Scanpix Denmark

Sovemedicin

Sovemedicin

Mange af eleverne oplyser, at de er så nervøse op til eksamener, at de benytter sovemedicin. Det dækker over en række forskellige lægemidler, som normalt anvendes mod søvnløshed.

Eksperter advarer mod, at søvnmedicin kan være stærkt vanedannende og have en række bivirkninger, særligt ved brug i længere perioder.

I undersøgelsen nævner eleverne bl.a. Melatonin og Benzodiazepiner, som bruges i behandling af angst og søvnproblemer.

Foto: Scanpix Denmark

Sertralin

Sertralin

Sertralin er et middel, der normalt anvendes mod moderate til svære depressioner (lykkepiller), panikansgst, stress og obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD).

Bivirkninger kan være blandt andet kvalme, træthed, diarré, nedsat appetit og søvnforstyrrelser.

Der er også set øget risiko for selvmordstanker og selvmordsadfærd hos unge under 25 år i starten af behandlingen.

Foto: Scanpix Denmark

Koffeinpiller

Koffeinpiller

Koffeinpiller har en opkvikkende effekt og kan i dag købes lovligt på en lang række hjemmesider.

Koncentrationen af koffein i de danske koffeinpiller er dog ofte noget levere end tilsvarende produkter i udlandet, hvor det kan være svært at gennemskue, hvor meget koffein en dosis indeholder.

Bivirkninger fra koffein kan for eksempel være kvalme, hjertebanken, hovedpine, søvnløshed.

Foto: Scanpix Denmark

- Der er bivirkninger ved al medicin, og det skal de selvfølgelig have at vide, hvis de får det udskrevet. Her er der nogle, der tænker sig om en ekstra gang og fravælger det, siger Anders Beich.

Ajman El-Soussi havde selv læst om de mulige bivirkninger, men han har ingen problemer haft. Han brugte betablokkere så sent som ved en eksamen i tirsdags og han vil fortsætte med at tage pillerne.

- Det regner jeg med, med mindre jeg får lært at tackle det på min egen måde.

Foreløbigt har betablokkerne hjulpet ham med at bestå både eksamener og en køreprøve, hvor han ellers var dumpet i de første fire forsøg.