Samfund

Kommune indfører totalt sprøjteforbud ved vandboringer

Egedal Kommunes beslutning skal dog prøves ved Natur- og Miljøklagenævnet, varsler lokal landboforening.

Egedal Kommune i Nordsjælland har som den første kommune i landet taget det afgørende skridt til at beskytte grundvandet med et totalforbud mod sprøjtemidler.

Det skal gælde i et område ved Bjellekær Kildeplads, der leverer vand til 30.000 borgere i København, skriver Politiken.

Egedal Kommune har sendt et brev til syv landmænd og 26 boligejere med et varsel om, at det efter sommerferien bliver totalt forbudt at anvende sprøjtemidler i området tæt ved vandboringerne.

Sårbart område

Forbuddet kommer, efter at Naturstyrelsen efter flere års arbejde netop har offentliggjort en historisk kortlægning af landets grundvand.

Den enkelte kommune kan selv beslutte, hvordan den vil beskytte drikkevandet, og Egedal har valgt et totalforbud.

- Det er en ny måde at fortolke lovgivningen på, og det har vi fået grønt lys til. Vi har undersøgt det meget grundigt, og området er så sårbart, at vi ikke længere tør løbe risikoen for en nedsivning af sprøjtemidler, siger Peter Hansen (SF) til Politiken.

Han er formand for teknik- og miljøudvalget i Egedal Kommune og understreger, at hele byrådet står bag beslutningen.

Frygt for uheld

Der er ikke fundet pesticidrester over grænseværdierne i boringerne, men det er frygten for et uheld, hvor en sprøjtevogn vælter, der får kommunen til at skride til et forbud.

Tidligere i år har Aarhus Kommune også bebudet et forbud mod sprøjtemidler i et område ved Beder, hvor der er fundet pesticidrester i adskillige vandboringer.

Men Egedal Kommune ser ud til at få den første prøvesag.

- Jeg går ind for rent drikkevand, og kommunen sætter ikke spørgsmålstegn ved vandkvaliteten. Men de argumenterer med, at der kan ske et uheld med en sprøjte. Hvis alle kommuner bruger det argument, kan de komme med det ene forbud efter det andet, siger Dan Esbensen, der ejer en mark, som bliver ramt af sprøjteforbuddet, til Politiken.

Selv om han bliver tilbudt erstatning, forbereder han sammen med Nordsjællands Landboforening en sag ved Natur- og Miljøklagenævnet. Han får opbakning fra Landbrug & Fødevarer.