Samfund

63 kendte farer i blækhuset: Begræns ikke ytringsfriheden

Aftale om at kriminalisere visse ytringer fra blandt andet imamer møder modstand hos fremtrædende debattører.

En lang række kendte debattører, meningsdannere, ekspolitikere, forfattere, intellektuelle og universitetsfolk langer nu kraftigt ud efter den aftale, som regeringen i tirsdags indgik med flere partier om at kriminalisere visse ytringer fra religiøse forkyndere.

Jyllands-Posten bringer lørdag et debatindlæg, hvor i alt 63 personer har skrevet under. Det gælder blandt andet Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose, forfatter Carsten Jensen, imam Fatih Alev og politiker Özlem Cekic.

- Det var vigtigt for os at vise, at der er en meget bred opbakning til, at man ikke skal svække ytringsfriheden, siger Özlem Cekic til Jyllands-Posten.

Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, mener, at politikerne er ude på en glidebane, hvor den næste afslørende tv-dokumentar kan få dem til at skære endnu en skive af ytringsfriheden.

Haarder: De har jo ingen svar

Appellen og kritikken gør dog ikke noget stort indtryk på kirkeminister Bertel Haarder (V), der har ledet forhandlingerne om imam-indgrebet.

- Jeg vil kalde det de rene hænders front, hvor man glemmer, at der er nogle, der skal sørge for at bekæmpe parallelsamfund og forebygge dårlig integration. De har jo ingen svar på, hvad de så vil gøre, siger Bertel Haarder til Jyllands-Posten.

Han kalder det "et meget lille offer", at der nu sættes grænser for religiøse forkynderes billigelse af handlinger, der er strafbare i Danmark.

De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF er med i hele eller dele af aftalen.