Samfund

Ryster på hovedet af Kjærsgaard og Støjberg: Grotesk at indvie hedningested

- Det er jo et hedningested, det må man sige, siger idéhistoriker til Kristeligt Dagblad.

Skal Folketingets formand og Venstres integrationsminister indvie et vikingetempel grundlagt af en mand, der ser kristendommen som det værste, der er sket i danmarks­historien? 

Kritikere undrer sig, efter at Pia Kjærsgaard (DF), Folketingets formand, og Inger Støjberg (V), udlændinge-, integrations- og boligminister, mandag indviede et vikingetempel ved Korinth på Sydfyn grundlagt af modemanden Jim Lyngvild, som tidligere har udtalt sig meget kritisk om kristendommen: 

- Kristendommen er jo det værste, der er sket i danmarkshistorien, den har skabt en nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler, som han skrev i et indlæg i BT sidste år. 

Pia Kjærsgaard stod for at klippe snoren til templet, mens Inger Støjberg døbte templet i øl. Det fik navnet Manheim. Men med Pia Kjærsgaards tilbagevendende forsvar af kristne værdier og hendes officielle post som formand for Folketinget og Inger Støjbergs ministerpost i en regering, der i sit grundlag betegner Danmark som kristent, virker deres tilstedeværelse ved Manheim temmelig besynderlig.

Det siger blandt andre Jørgen Carlsen, idé­historiker og forstander på Testrup Højskole

- Det er jo et hedningested, det må man sige, og derfor er det da interessant, at de to politikere åbenbart har en hedningeside selv, samtidig med at de hylder kristendommen som noget ærkedansk. Det virker noget pjattet, siger Jørgen Carlsen til Kristeligt Dagblad.

Ryster på hovedet

 Tidligere Aarhus-biskop Kjeld Holm ryster på hovedet ad Kjærsgaard og Støjberg:

- Det er grotesk, at en minister og folketingsformand deltager i et arrangement, der ligger langt ude på det religiøse overdrev. Hverken Inger Støjberg eller Pia Kjærsgaard ville drømme om at være med til at indvie en moské, så at de vil deltage i et arrangement med én, der udtaler sig så bombastisk og historieløst om kristendommen, er komplet uforståeligt, siger Kjeld Holm. 

Kritikken af politikernes indtog i vikingetemplet preller dog af på Pia Kjærsgaard. 

- Folk skal lade være med at være så begrænsende. Hold nu op, drop fordommene og lad os respektere hinanden, siger Pia Kjærsgaard, som dog understreger, at hun aldrig kunne finde på at indvie en moské.

- Det siger sig selv. Men vikingerne er en vigtig del af danmarkshistorien, og historierne om Odin og Thor er fantastiske.

Afstemning

Er det i orden, at en dansk minister og Folketingets formand deltager i åbning af et vikingetempel?