Samfund

Ole fandt 55 tons affald i sin have: Nu falder dommen over Danmarks største miljøsvineri

Sagen handler om svindel for seks millioner og ulovlig dumping af mere end 2.200 tons byggeaffald i naturen og på private ejendomme.

Retten i Glostrup afsiger fredag dom over tre mænd, der er tiltalt i det, som er blevet kaldt danmarkshistoriens største straffesag om miljøsvineri.

De tre mænd er kendt skyldige i overtrædelse af straffelovens § 196, stk. 2, som har en strafferamme på fængsel i indtil seks år, for at smide over 2.200 ton byggeaffald forskellige steder på Sjælland.

17 forskellige firmaer

I 2014 oprettede en gruppe mænd et nedrivningsfirma, der tilbød billig nedrivning af huse. Hemmeligheden bag de billige nedrivningstilbud var, at de efterfølgende ikke afleverede byggeaffaldet eller sorterede det efter miljøreglerne. I stedet dumpede de flere tusinde ton byggeaffald tilfældige steder hos husejere, firmaer og i naturen.

Ifølge politiet skal de tiltalte have jongleret rundt med intet mindre end 17 forskellige firmaer - herunder de såkaldte underleverandører - og dermed er det altså bagmændene selv, der har brudt loven og dumpet affaldet.

Mændene blev afsløret i oktober 2014, og to af dem har siddet varetægtsfængslet siden. I alt blev fire tiltalt i sagen, men kun tre er tiltalt for overtrædelse af § 196, stk. 2.

Udover organiseret miljøsvineri, så er de tiltalte også anklaget for tyveri, bedrageri og dokumentfalsk, idet de ifølge tilalen blandt andet skal have bestilt en lang række containere og ydelser, de aldrig havde tænkt sig at betale for.

Bagmændene tjente omkring seks millioner kroner på at rive huse ned og bortskaffe byggeaffaldet, mens mere end 60 grundejere stod tilbage med regningen.

Private står tilbage med regningen

Hjemme i haven i Hillerød anede Ole Elgaard Nielsen ikke, at miljøsvinene, der havde tømt 55 ton byggeaffald i hans have, ville skrive dansk retshistorie - han brugte sammen med familien omkring to uger og op mod 100.000 kroner på at rydde op - ligesom dyngerne af affald blev gennemgået i detaljer for at fastslå, hvor affaldet dog kom fra.

- Hele grunden var fuld. Det var forfærdeligt at opleve det, har Ole Elgaard Nielsen tidligere fortalt. Han er en af de private personer, som fik dumpet affald på sin private grund.

Det samme gælder Jesper Kold-Hansen, der er medejer af Extreme Paintball i Taastrup. En eftermiddag kom han ud til hans parkeringsplads, hvor han fandt en masse byggeaffald. På et overvågningskamera kunne han bagefter se, at der kommer en stor vogn ind med en masse skrald og kører igen uden.

- Man bliver jo harm over, at vi pludseligt skal stå med nogle udgifter, som vi ikke havde tænkt os. Nu skal vi selv til at komme af med sådan en gang byggeaffald. Det vil vel koste 2-5000 kroner for en vognmand, afhængig af hvor lang tid det tager, og hvor meget det skal sorteres bagefter.

- Hvis der er svært miljøaffald imellem, som vi ikke lige kan se, så bliver det dyrt, har Jesper Kold-Hansen sagt til TV 2.

I løbet af den omfattende retssag, der i dag afgøres, har mere end 100 vidner afgive deres forklaring. Anklageskriftet beskriver, at sagen handler om i alt henved seks millioner kroner - herunder et erstatningskrav på 2,9 millioner kroner, som er rejst fra de mange grundejere, der er endt med dynger af potentielt miljøfarligt byggeaffald i deres private haver.