Samfund

Tomme modtagecentre for flygtninge har kostet 17 millioner kroner

Borgmester: - Jeg betragter det som spild af penge. Det konservative folketingsmedlem Naser Khader mener, de bør fjernes.

To modtagecentre har stået tomme siden november 2015. Antallet af personer, der søger asyl i Danmark, har været konstant faldende siden etableringen af centrene, der månedligt koster flere millioner at opretholde - alligevel bliver de ikke lukket. 

Det har kostet 17 millioner kroner at etablere og opretholde to modtagecentre, som på syvende måned står gabende tomme. Det viser tal fra Rigspolitiet, som Radio24syv har fået aktindsigt i.

- Jeg betragter det her som spild af penge. Lejren har stået opvarmet, fuldt oplyst og med bemanding siden november, og der har ikke været én eneste flygtning. Ud over det spærrer lejren for, at folk i området kan gå en tur rundt om den smukke sø her ved Søgaard. Det frustrerer folk, siger Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, hvor den ene lejr ligger, til Radio24syv. 

Det har kostet fem millioner kroner at etablere de to teltlejre ved Vordingborg på Sydsjælland og ved Kliplev i Sønderjylland. Dertil kommer politiets og andre myndigheders ressourcer i form af mandetimer, som ikke er medtaget i opgørelsen. Derudover estimeres de to modtagecentre at koste 1,9 millioner kroner om måneden i driftsomkostninger - udgifter som går til leje af telte, skurvogne, hegn samt varmeudgifter for at udgå mug og råd i de tomme telte.

Politiets og andre myndigheders mandetimer er heller ikke medtaget her - eksempelvis er hjemmeværnet involveret i bevogtningen.

- Mine borgere kan ikke forstå, at man kan have sådan noget kørende og bruge millioner på det, mens vi skal spare alle andre steder. Derfor synes jeg, at vi skal tage konsekvensen af, at den ikke har været i brug. Se nu at få den lukket. Og så skal vi huske, at vi kan stille den op på otte dage, hvis der pludselig skulle komme en ny flygtningestrøm, siger borgmester i Aabenraa Thomas Andresen til Radio24syv.

 De to modtagecentre blev etableret medio november 2015. De var tiltænkt som et nødberedskab, som skulle tages i brug i tilfælde af en ny flygtningekrise. Men antallet af personer, der har søgt asyl i Danmark, har været konstant faldende siden etableringen af centrene - bl.a. på grund af EU’s aftale med Tyrkiet. 

Samtidig er antallet af personer, der søger om asyl i Danmark, også lavere sammenlignet med samme tid sidste år. Kun 350 personer søgte om asyl i Danmark i maj måned - det laveste månedstal siden 2012. Borgmester Thomas Andreasen har skrevet et brev til Søren Pind, hvori han beder justitsministeren om lukke modtagecentret i Kliplev. Alligevel er der tilsyneladende ikke aktuelle planer om at nedlægge de tomme modtagecentre.

Under hundrede

Hverken integrationsminister Inger Støjberg (V), integrationsordfører Marcus Knuth (V) eller retsordfører Preben Bang (V) har haft mulighed for at medvirke i Radio24syv. Men integrationsordfører fra Konservative Naser Khader mener ligesom borgmesteren, at det er på tide at lukke lejrene:

- Tidligere modtog vi flere hundrede asylansøgere om ugen - nu modtager vi under hundrede. Når der ikke længere er et behov, så skal man pille lejrene ned, alt andet er spild af penge, siger han til Radio24syv. 

Naser Khader understreger, at man relativt hurtigt kan genetablere de to lejre, hvis behovet opstår, selvom det selvfølgelig er forbundet med store omkostninger. 

- Der kan gå måneder, før vi igen oplever et pres, og med de stramninger vi har gennemført, og efter EU’s aftale med Tyrkiet, så er det slet ikke sikkert, at vi kommer til at opleve et lignende pres igen, siger han til Radio24syv. 

Heller ikke rent signalpolitisk giver det mening at bevare de to modtagecentre, mener Naser Khader:

- Vi behøver heller ikke at opretholde lejrene for at sende et signal om, at man skal søge andre steder hen. Folk har forstået budskabet med vores annoncer og med smykkeloven.