Samfund

Søstre udsat for vold og seksuelt misbrug: Nu får de erstatning fra privat fond

Søstrene fra dokumentaren Anbragt i Helvede får erstatning fra den virksomhed, der skulle føre tilsyn med plejefamilien, de var anbragt hos.

Da de var helt små, slog deres far deres mor ihjel. Plejefaren, der efterfølgende skulle passe på dem, udsatte dem for vold og seksuelt misbrug, mens Slagelse Kommune overhørte adskillige advarsler om livet hos plejefamilien.

Nu får søstrene, der i dokumentaren 'Anbragt i Helvede' fortalte om det omfattende svigt, erstatning. Ikke fra kommunen, men fra den virksomhed, der var hyret til at føre tilsyn med plejefamilien og sikre, at Nanna Hansen, Sapran Hassna og deres lillesøster, som ønsker at være anonym, var i trygge hænder.

- Det er fantastisk, at de nu anerkender deres del af ansvaret. I kampen om retfærdighed betyder det rigtig meget, at de siger undskyld og anerkender deres fejl, siger 24-årige Nanna Hansen, den ældste af de tre søstre, til TV 2.

Fonden Pro, hvor erstatningen kommer fra, udfører ikke længere kommunale opgaver, men fungerer i dag udelukkende som en fond, der støtter private, sociale tilbud.

Historisk forlig

Ifølge søstrenes advokat, Mads Pramming, er det første gang i danmarkshistorien, at børn, der har været ofre for vold og seksuelt misbrug, får erstatning fra en privat virksomhed, der havde til opgave at passe på dem.

Han tog for et par måneder siden kontakt til Fonden Pro. Med sig havde han et erstatningskrav for det svigt, som deres mangelfulde tilsyn havde kostet pigerne.

I dag har de to parter indgået et forlig, der giver pigerne det, som de har krævet – og mere til.

- Det handler ikke bare om penge. Det her er første gang, at nogle af de voksne, som ikke passede ordentligt på pigerne, da de var børn, har indrømmet deres fejl. De har taget skylden på sig, siger Mads Pramming til TV 2.

Hvor meget de tre søstre har fået i erstatning holder parterne for sig selv.

Pro: Vi siger undskyld

Selvom Fonden Pro fastholder, at det overordnede ansvar for pigerne lå hos Slagelse Kommune, tager man med forliget sin del af skylden. Det fortæller bestyrelsesformand Gert Jørgensen.

- Vi tager ansvaret for vores del. Vi har ansvaret for vores tilsynsvirksomhed, og tilsynet var vores opgave. Derfor tager vi vores del af skylden på os, siger han til TV 2.

Er det også en måde at sige undskyld?

- Ja da, siger Gert Jørgensen.

Lang vej til retfærdighed

Men der er stadig lang vej til ”sejr og retfærdighed”, som den ældste søster udtrykker det. Udover erstatningen fra Fonden Pro kræver søstrene erstatning fra Slagelse Kommune.

- Selvom jeg er overvæltet af erstatningen, så holder jeg fokus på retssagen mod kommunen. De her indrømmelser giver os et godt kort på hånden, siger Nanna Hansen og uddyber:

- Vi skal vinde. Det her omhandler ikke kun om os, men ligeså meget andre om børn, der har været eller kommer igennem det samme.

Ifølge advokat Mads Pramming har kommunen krænket pigernes menneskerettigheder ved at udlicitere tilsynet med plejefamilien til en virksomhed, der ikke formåede at gøre det ordentligt. Kommunen havde nemlig ifølge advokaten det overordnede ansvar for at passe på pigerne.

Retssagen mellem søstrene og Slagelse Kommune er sat til at begynde i december.

Anbragt i Helvede

 1. 1991

  1. Nanna kommer til verden

   Nanna Hansen bliver født i en flygtningelejr i Schweiz. Nannas fødenavn er Randa Hassna.

 2. 1992

  1. Fra Schweiz til Danmark

   Nanna kommer sammen med sin familie til Danmark.

 3. 1993

  1. Sapran bliver født

   Lillesøster Sapran Hassna bliver født i Sandholmlejren.

 4. 1997

  1. Far dræber mor

   Søstrenes far knivdræber deres mor og begraver hende på Tisvilde Strand. Moren er forsvundet i seks dage, indtil nogle børn finder liget på stranden.

  2. Søstrene anbringes for første gang

   Søstrene anbringes på en akutinstitution i København.

 5. 1998

  1. Faren kendt skyldig i drab

   Faren idømmes 12 års fængsel og udvises senere af Danmark for bestandig for at have dræbt pigernes mor.

 6. 1999

  1. Pigerne anbringes i plejefamilie

   Sapran Hassna, Nanna Hansen og deres to andre søstre anbringes i en plejefamilie ved Skælskør.

 7. 2001

  1. Første underretning fra psykolog

   En psykolog underretter myndighederne om, at Nanna Hansen fortæller om, at plejefaren giver hende ”blå mærker”:

   - Hun har fortalt, at hun ved et par lejligheder er blevet behandlet så håndfast, at hun har haft blå mærker, lyder det i underretningen fra psykologen.

  2. Ny underretning fra psykolog

   Den samme psykolog underretter myndighederne om, at Nanna Hansen bør fjernes så hurtigt som muligt.

   - Jeg vurderer, at (Nanna, red.) fortsat og så hurtigt som muligt bør anbringes under forhold, hvor hun ikke involveres i følelesmæssigt belastende situationer. - Uddrag fra psykolog-underretning.

 8. 2002

  1. Kommune tvangsfjerner Nanna

   Nanna Hansen bliver fjernet fra plejefamilien, fordi hun mistrives. De tre andre søstre bor der stadig.

  2. Ny underretning mod plejefamilien

   En pædagog underretter myndighederne om, at de tre tilbageværende søstre ydmyges og latterliggøres af plejefamilien.

  3. Sagsbehandler kalder plejefamilie "uegnet"

   En sagsbehandler fra Skælskør Kommune underretter amtet, fordi hun vurderer, at plejefamilien er uegnet.

 9. 2003

  1. Leder afviser bekymring i underretning

   En afdelingsleder fra Skælskør Kommune ser på ”det foreliggende grundlag ikke anledning til at foretage sig yderligere”.

 10. 2004

  1. Ny bekymring over plejefamilie

   En tilsynschef deler sin bekymring med myndighederne. Han er i tvivl om, hvorvidt plejefamilien er ”i stand til at løfte opgave”.   

 11. 2005

  1. To af tre søstre bliver fjernet fra familie

   Sapran Hassna og lillesøsteren bliver fjernet fra plejefamilien.

  2. Jasmin fjernes som den sidste

   Storesøsteren, Jasmin, bliver fjernet fra plejefamilien.

 12. 2008

  1. Plejefar får fem års fængsel

   Plejefaren idømmes fem års fængsel ved Retten i Næstved. Han blev dømt for at have haft samleje med Nanna Hansen cirka en gang om ugen i perioder. Han blev også dømt for vold mod og for at have haft samleje med lillesøsteren fire gange. Ifølge dommen havde han også været voldelig mod og blufærdighedskrænket Sapran Hassna. Læs om sagen fra dengang.

 13. 2009

  1. Dom stadfæstes i landsretten

   Østre Landsret stadfæster byrettens dom. Læs mere om stadfæstelsen.

 14. 2014

  1. Søstre stævner kommune

   Sapran Hassna og Nanna Hansen stævner Slagelse Kommune for deres rolle i sagen. Skælskør Kommune og Slagelse Kommunes blev lagt sammen i 2007.

  2. Forlig afvises

   Slagelse Kommune afviser at indgå forlig med søstrene.

 15. 2015

  1. Kommune stævnes igen

   Søstrene stævner igen Slagelse Kommune og afventer nu, at sagen bliver berammet.

 16. 2016

  1. Nanna og Sapran står frem

   De to søstre, Sapran Hassna og Nanna Hansen, står frem og fortæller deres historie til TV 2 Dokumentar. Amal medvirker dengang anonymt i programmet.

  2. Søstrenes vinder sag mod Slagelse Kommune

   Østre Landsret fælder dom i søstrenes erstatningssag mod Slagelse Kommune. Retten finder, at kommunen begik offentligt omsorgssvigt mod søstrene, mens de var anbragt hos plejefaren i Skælskør. Kommunen havde ført et mangelfuldt tilsyn og undlod at reagere på flere alvorlige underretninger om vold og sexovergreb.

   I et resumé af dommen skriver landsretten blandt andet:

   - At det efter karakteren og alvoren af de forskellige (…) bekymringer må have stået klart for kommunen, at pigerne under anbringelsen (…) risikerede at blive udsat for person­lige overgreb, men at kommunen ikke på noget tidspunkt tog skridt til at undersøge forholdene hos plejefamilien nærmere eller hindre, at sådanne overgreb fandt sted.

   Søstrene modtager hver 100.000 kroner i erstatning fra Slagelse Kommune.

  3. Dokumentaren 'Anbragt - Efter helvedet' sendes

   Søstrene fortæller i en ny dokumentar på TV 2 om resten af deres barndom. Det viser sig, at selv efter Slagelse Kommune havde fjernet dem fra plejefaren, begik kommunen igen svigt på svigt imod dem. Denne gang står også lillesøsteren Amal frem med ansigt og fortæller sin historie.