Samfund

Borgmester frygter Støjbergs planer: Personer på tålt ophold skal ikke gå frit i Ikast

Borgmesteren i Ikast-Brande Kommune frygter regeringens planer om at samle personer på tålt ophold ved Ikast. Kriminaliteten vil følge med, lyder det.

Mens integrationsminister Inger Støjberg (V) ønsker at samle personer på tålt ophold i en skov ved Ikast, frygter borgmesteren i byen for konsekvenserne. Han forudser indbrud og nervøse og utrygge borgere – og så egentlig helst, at man holdt dem bag lås og slå.

- Det er folk, der har en historik med forskellige former for kriminalitet. De får ikke nogen penge, og hvis man ikke har penge, så er der risiko for, at man skaffer sig midler i stedet. Den kriminalitet, de har været indvolderet i, vil komme til at præge lokalområdet, siger Carsten Kissmeyer-Nielsen, borgmester i Ikast-Brande Kommune, til TV 2.

I kommunen har man holdt flere borgermøder, men ifølge borgmesteren har de ikke givet ro i indbyggernes maver.

- Vi må bare konstatere, at borgerne er hamrende usikre, siger han.

Personer på tålt ophold har ikke opholdstilladelse i Danmark, men kan samtidig ikke kan udvises, da der i hjemlandet muligvis venter tortur, dødsstraf eller lignende. De har mistet deres mulighed for at opholde sig i Danmark, da de enten er blevet dømt til udvisning efter at have overtrådt straffeloven, har begået en forbrydelse mod menneskeheden eller anses for at være en trussel mod den nationale sikkerhed.

Frygter fri bevægelse

Regeringens forslag om at flytte de i alt 69 personer til et såkaldt udrejsecenter på Kærshovedgård i skoven ved Ikast er en del af den såkaldte strammerpakke. Integrationsminister Inger Støjberg ønsker at ødelægge deres normale hverdag og give personer på tålt ophold en ”utålelig tilværelse”. Derudover skal der bedre styr på dem - og bryder de med loven, så skal de have elektroniske fodlænker på.

Personer på tålt ophold kan nemlig bevæge sig frit rundt i landet, og netop det gør Ikast-borgmesteren nervøs.

- Det bør være et lukket sted, hvor man er hele tiden. Vi er ikke interesserede i at have afviste asylansøgere til at være en del af vores bybillede, siger Carsten Kissmeyer-Nielsen.

Seneste tal fra Justitsministeriet viser, at der er 69 personer på tålt ophold, og statistikken viser, at hver tredje begår ny kriminalitet efter at have fået fjernet deres ret til at opholde sig i Danmark.

Nervøs nabo

I Ikast er det ikke blot borgmesteren, der gruer over en fremtid, hvor skoven fyldes af personer på tålt ophold fra blandt andet Afghanistan, Algeriet, Irak, Somalia og Syrien. Anna Marie Baunmeister, der bor tæt på Kærshovedgård, er ked af udsigten til de nye naboer.

- Politiet har prøvet at sige til os, at vi skal tage det roligt. Nu vil vi jo ikke tage sorgerne på forskud, men vi er da ikke glade for det, siger hun til TV 2.

Beroliger det dig, når du taler med politiet?

- Inde i mig selv gør det ikke. Vi snakker en del om det, og vi har boet her i 20 år, så jeg ville være ked af at skulle flytte herfra af den grund, siger Anna Marie Baunmeister.