Samfund

Ballade over somalisk forening: Har ikke tilladelse til at drive moske

Naboer til en somalisk forening i Aarhus klager over, at foreningen reelt fungerer som moske uden den rette tilladelse.

Somalisk Kulturforening i Aarhus-bydelen Åbyhøj driver reelt en moske i deres lokaler, men det har foreningen ikke kommunens tilladelse til.

Det mener en gruppe naboer til foreningens lokaler, som er gået sammen og har klaget til Natur- og Miljøklagenævnet.

Det skriver Aarhus Stiftstidende.

- Vi klager over, at kommunen reelt har åbnet for at anvende ejendommen til moské og koranskole. Ved at bruge det kunstgreb at acceptere fredagsbøn for medlemmerne åbner afgørelsen reelt op for en moské, der netop er et bede- og samlingssted for muslimer, skriver naboerne blandt andet i klagen, der er sendt til Natur- og Miljøklagenævnet.

Beboerne klager desuden over, at der nogle aftener er stor aktivitet efter klokken 22 i Somalisk Kulturforening, selvom foreningen kun har tilladelse til at drive aktivitet indtil 22.00.

Befinder sig i gråzone

Klagen er indgivet efter at Aarhus Kommune ifølge Aarhus Stiftstidende 13. maj har givet tilladelse til, at lokalerne i ejendommen bruges til undervisningsformål for børn og unge som sprogundervisning, lektiehjælp, café samt fredagsbøn for medlemmerne.

Den endelige formelle ibrugtagningstilladelse mangler dog fortsat, skriver Aarhus Stiftstidende.

Overfor avisen erkender Aarhus Kommune, at foreningens aktiviteter og kommunens tilladelse til disse befinder sig i en gråzone.

- Der er ingen tvivl om, at vi kan komme i klemme i Natur- og Miljøklagenævnet, fordi der er tale om en gråzone. Vores vurdering er, at undervisning er den primære aktivitet. Og det har de et retskrav på at få tilladelse til, når det er tilladt i lokalplanen, siger Jens Christian Nielsen, jurist i Center for Miljø og Energi i Aarhus Kommune.

Er der tale om rene religiøse formål, som det vil være i tilfældet i en moske, skal foreningen have en særskilt lokalplan ved kommunen, og dermed vil de nuværende aktiviteter være ulovlige.

Koranskole i kælder

I dokumentarserien ’Moskeerne bag sløret’ dokumenterer TV 2, at Somalisk Kulturforening blandt brugerne er kendt som Al-Taqwa-moskeen.

På skjulte optagelser ses blandt andet et bederum, hvor en gruppe kvinder er samlet til en studiekreds. I et af rummets hjørner er en stol gemt bag et gardin, hvor imamen sidder og prædiker koranen.

Skjulte optagelser fra Somalisk Kulturforening viser desuden, at der i ejendommens kælder er en koranskole for piger, mens der i et andet lokale foregår tilsvarende undervisning for drenge.

- Vi er ikke danskere

TV 2s muldvarp, der kaldes 'Fatma', mødes i dokumentaren med den kvindelige overlærer i foreningen. 'Fatma' fortæller overlæreren en opdigtet historie om, at hun skændes med sin mand, og at han udsætter hende for vold, som har givet hende flere blå mærker.

'Fatma' spørger derefter om hun skal adlyde sin mand, når han kræver at have sex med hende, og dertil svarer overlæreren, at 'Fatma' skal give ham, hvad han vil have.

'Fatma' fortæller, at en af hendes gode danske veninder har opfordret hende til at ringe til politiet, når hendes mand er voldelig. Til dette svarer overlæreren:

- Det går ikke, for vi er muslimer. Vi er ikke danskere. Vi er ikke vantro.

Overlæreren erkender, at det "ikke er godt", at manden slår 'Fatma', men fastholder, at politiet ikke bør indblandes.

I sidste ende opfordrer overlæreren 'Fatma' til at prøve at tale med sin mand om problemerne og bede til gud om at vise vejen til at gøre dem lykkelige.

Somalisk Kulturforening har igennem flere år fået kritik for at huse aktiviteter, som de ikke har tilladelse til. I december 2014 beskrev JP Aarhus hvordan foreningen havde både undervisning og afholdt fredagsbøn, selvom den kun havde tilladelse til at drive lager og kontor.

Det er ikke lykkedes for hverken TV 2 eller Aarhus Stiftstidende at få en kommentar fra Somalisk Kulturforening.