Samfund

Pas på! Her er pirattaxa-tricket, der lænser din konto for tusindvis af kroner

Skal du Distortion eller andre festivaller i landet, skal du være opmærksom på dette trick-tyveri. Det kan nemlig koste dig flere tusinde kroner.

Kriminelle bagmænd har fundet en udspekuleret måde at snyde uforvarende ofre for flere tusinde kroner.

Ofte går det ud over unge berusede mænd ved større events, og alene i år har Nets registreret Dankort-misbrug for over 1,5 millioner kroner, hvilket betyder, at ofrene i snit mister omkring 10.000 kroner per gang.

Ofrene vågner til tømte bankkonti  efter en tur med en såkaldt ”pirattaxa”, og alene i år har Nets allerede registreret 115 tilfælde. Heraf 76 med udspring fra København, 21 fra Aarhus og 14 fra Aalborg og Odense.

- Det er en ubehagelig form kriminalitet, og folk fornemmer det ofte før det sker, mens de sidder på bagsædet af en bil sammen med nogle mennesker, som de ikke kender, siger Kaspar Koch Kristensen, der er vicedirektør i Nets med ansvar for misbrugsovervågning. 

Sådan stjæler de dine penge

Den typiske fremgangsmåde er, at ofret tager en pirattaxa i løbet af natten - ofte påvirket af alkohol.

Ofret får et tilbud om at blive kørt meget billigt hjem – måske for 50 kroner – men skal så enten betale ved at tanke benzin eller ved at købe noget i en kiosk.

- Her lurer chaufføren så offerets kode for derefter at stjæle og misbruge kortet, fortæller Claus Birkelyng, der er vicepolitiinspektør i Afde­lin­gen for øko­no­misk kri­mi­na­li­tet i København.

Nets fortæller, at de kan se en sammenhæng i, at når der bliver brugt 50 kroner på en tankstation på kortet en sen nat, så vil samme kort ofte blive brugt ved en bankautomat senere, hvor kortet lænses for flere tusinde kroner – alt i mens kortets ejer ligger og sover trygt hjemme i sin seng.

De kriminelle er i stand til at komme afsted med mange penge, og de er blevet dygtigere til at udnytte deres ofre

Kaspar Koch Kristensen, vicedirektør i Nets

De kriminelle går målrettet efter større arrangementer, hvor unge ofte drikker alkohol som for eksempel det kommende Distortion i København – eller det netop overståede karneval i Aalborg.

Ved karnevallet blev der i år registreret to tilfælde hos Nets, hvor to ofre blev frarøvet penge.

- Vi kan ikke udtale os om sagerne i Aalborg, men vi kan sige, at de kriminelle slipper afsted med mange penge ad gangen. De bruger kortet maksimalt, indtil vi kan nå at blokere kortet. De når i gennemsnit at få over 10.000 med efter hver hændelse – og det er meget i forhold til andre former for afluring og misbrug, siger Kaspar Koch Kristensen.

Stigende problem

Ifølge Kaspar Koch Kristensen så er der tale om et problem, der har været kendt af både politi og Nets siden 2012, men at de inden for de seneste år har set flere og flere sager.

- Vi har set tilfælde tilbage i 2012 fra steder, hvor hjemtransport om natten ikke var så god. Men der er en stigende tendens i øjeblikket, og vi ser, at de kriminelle er i stand til at komme afsted med mange penge, og de er blevet dygtigere til at udnytte deres ofre, siger vicedirektøren.

 Derfor lyder opfordringen også fra både Nets og politiet, at man skal holde sig langt væk fra pirattaxaer.

- Op til årets Distortion vil vi gerne advare unge mennesker om at tage pirattaxaer, men også gerne melde dem til politiet, hvis de ser det, siger Claus Birkelyng.

Hvis uheldet er ude

Hvis man er så uheldig at komme med en pirattaxa, hvor chaufføren stjæler penge fra en, så skal man hurtigst muligt kontakte sin bank og gøre indsigelse.

Banken dækker typisk en stor del af det tabte beløb, dog ikke den selvrisiko på 1100 kroner, som folk selv skal dække, hvis de har fået deres kort afluret og misbrugt ved brug af pinkode.

Herunder kan du læse nogle råd fra Nets omkring sikkerhed med dankortet. 

Pas på svindlerne: Her er rådene fra Nets

  1. Pas på PIN-koden

    Hold et vågent øje med omgivelserne, når du taster din pin-kode, og hold hånden hen over tastaturet, når du indtaster koden.

    Handler du for mindre end 200 kroner, kan du med fordel betale med dit kontaktløse kort, så undgår du at skulle bruge din pin-kode.

  2. ​Hold øje med kortet

    Ligesom du skal være varsom med at beskytte pin-koden, skal du så vidt muligt heller ikke slippe kortet af syne i forbindelse med betalinger.

    Betaler du kontaktløst, slipper du aldrig kortet, og kan på den måde undgå at glemme kortet i terminalen. Det er også en god idé at jævnligt kontrollere, at du ikke har mistet dine kort.

  3. Opbevar ikke alle dine kort sammen

    Kort skal opbevares med samme påpasselighed som kontanter, pas, sygesikringsbevis og lignende. Undgå at opbevare dem sammen, hvis du mister din pung eller bliver bestjålet.

    Hvis kortet er bortkommet eller du har mistanke om misbrug skal du reagere øjeblikkeligt og kontakte din bank og kortudsteder.

  4. Hold øje med kontoen

    Gem dine kvitteringer, og hold øje med din konto.

    Stemmer transaktionerne ikke med det, du har brugt kortene til, skal du øjeblikkeligt gøre indsigelse over for din bank eller kortudsteder.

  5. Afgiv aldrig følsomme oplysninger

    ​Flere danskere oplever i stigende grad at modtage sms'er, e-mails eller telefonopkald fra svindlere, der giver sig ud for at være fra Nets, Microsoft, NemID, din bank eller Visa/MasterCard.

    Telefonopkaldene kommer typisk fra engelsktalende personer, og mange snyde e-mails  og snyde-sms'er typisk skrevet på dansk.

    Nogle af disse e-mails bruger dog ofte 'ae' i stedet for 'æ', 'oe' i stedet for 'ø', og 'aa' i stedet for 'å'.

    Fælles for telefonopkaldene og snyde-emails og snyde-SMS'er er, at modtageren opfordres til at afgive følsomme oplysninger - netbankkonti, betalingskortnummer, udløbsdato, kontrolcifre, cpr, NemID nøglekort - enten gennem telefonen eller via et link. Denne aktivitet er et såkaldt phishing-forsøg.

    Undlad at opgive nogen form for personlige kortdata, og slet mailen eller sms'en, du har modtaget. Modtager du et telefonopkald, skal du lægge afbryde forbindelsen.

    Har du allerede opgivet dine personlige data, skal du hurtigst muligt kontakte din bank og sørge for at få spærret den/de konti eller det/de betalingskort, du har afgivet oplysninger om.

  6. Digitaliser aldrig dit NemID nøglekort

    Nogle phishing-mails linker ind til hjemmesider, der ser troværdige ud, men som er falske kopier. På disse hjemmesider opfordres brugerne til at tage et billede af deres nøglekort og uploade det. Det skal du naturligvis ikke gøre.

    Nøglekortet må ikke affotograferes eller digitaliseres, og NemID og Nets vil aldrig bede dig om at gøre det.

  7. Vær opmærksom på snyde-sms’er

    Flere danske kortholdere har oplevet, at de bliver kontaktet i forbindelse med, at kriminelle er ved at misbruge deres betalingskort til at handle på nettet.

    Da der i mange sammenhænge kræves en ekstra kode for at gennemføre betaling med internationale kort på nettet, så sender de en sms til den person, de har stjålet kortoplysningerne fra.

    Sms'en indeholder korrekt navn og det 16 cifrede kortnummer. Kort tid efter denne SMS modtager personen en ægte sms fra Nets med den engangskode, som man skal anvende til at kunne gennemføre købet på nettet. Og det er denne engangskode, man bliver bedt om at videresende i den første sms.

Kilde: Nets

Har du været udsat for pirattaxa-tricket, og har du lyst til at fortælle din historie, så skriv til idan@tv2.dk.