Samfund

Blev misbrugt som børn: På høje tid at Pind vil fjerne forældelsesfrister

Det er godt, at justitsministeren erkender det menneskelige aspekt i misbrugssager af børn og nu vil droppe forældelsesfristen, lyder det fra ofre.

Det er herligt og på høje tid, at justitsminister Søren Pind (V) nu vil afskaffe forældelsesfrister i sager, hvor børn har lidt under omsorgssvigt.

Sådan lyder kommentarerne fra Sapran Hassna fra TV 2-dokumentaren 'Anbragt i Helvede' og Godhavnsdrengen Poul Erik Rasmussen, der begge oplevede misbrug i deres barndom. Søren Pind (V) siger onsdag til TV 2, at han vil fjerne - og ikke blot forlænge - de omstridte forældelsesfrister. Dog ikke med tilbagevirkende kraft.

Udmeldingen kommer efter flere ugers politisk pres, hvor et flertal har krævet fristen for forældelse droppet i børnesager, mens justitsministeren indtil nu har holdt på at udvide forældelsesfristen fra tre år fra gerningstidspunkt til tre år fra, når barnet er fyldt 21 år.

Pinds kovending overrasker

Sapran Hassna er en af de søskende, der gennem seks år blev misbrugt af deres plejefar og udsat for ydmygelser og vold i den familie, søskendeflokken var anbragt i i Slagelse Kommune.

Sapran har sammen med sine søskende sagsøgt Slagelse Kommune, der har forsøgt at få sagen erklæret forældet. Selv om afskaffelsen af forældelsesfristen først ville have betydning for pigernes sag, hvis den skete med tilbagevirkende kraft, glæder hun sig over udmeldingen. Hun er dog en smule overrasket over Pinds kovending. 

- Det er godt og dejligt, at han har skiftet mening. Men det er også interessant, hvad der har fået ham til det, for det har indtil nu virket til, at han ville beskytte kommuner og myndighederne mere end de mennesker, der har været udsat for svigt, siger Sapran.

- Der skal ikke være en frist. For mig har det handlet om at blive voksen - at forstå, hvad man har været igennem og at kunne sætte sig ind i aktindsigter og forskellige papirer, det tager tid. Det er ikke noget, man bare lige kommer til, uddyber hun.

Godhavnsdreng: På høje tid

Også Poul Erik Rasmussen, der i 1963 som 13-årig blev anbragt på Børnehjemmet Godhavn i Tisvilde, hvor han oplevede vold, angst, tæsk og ydmygelse, glæder sig over ministerens udmelding. 

- Der skal lyde et højt hurra herfra, hvis fristen bliver afskaffet, siger han.

Godhavnsdrengen forsøgte at flygte i alt 13 gange fra børnehjemmet, inden han til sidst slap ud. I 2005 mødtes Poul Erik med andre drenge fra Godhavn, og sammen har de dannet en forening, som vil stille staten til regnskab.

Foreningen kræver en undskyldning - som flere ministre i skriftende regeringer har afvist at give drengene. Østre Landsret afviste i januar 2016 at lade foreningen køre sagen gennem retssystemet, da den er forældet. 

Poul Erik Rasmussen understreger, at en fjernelse af forældelsesfristen vil ændre på Godhavnsdrengenes sag - men også kun, hvis det sker med tilbagevirkende kraft.

Kræver tid at nå erkendelse

- Det betyder rigtigt meget. Vi kæmper jo en kamp nu, som foreløbigt har kostet os i nærheden af 100.000, for at få fjernet forældelsesfristen og for at få lov til at køre en retssag. Og det er ikke lykkedes for os endnu. Vi har appelleret til Landsretten, og der ligger vi så og venter, siger Poul Erik, som samtidig understreger, at tid ikke bør spille en rolle i sager om omsorgssvigt og misbrug af børn:

- For mit vedkommende er der gået over 40 år, inden jeg har fået modet til at lægge sag an. I tusindvis af andre sager ser man jo også, at offeret ikke tør. Så hvorfor skal der være en frist? Det er noget pjat. Det gør jo kun mere og mere ondt, jo længere man går med det.

Hør Poul Erik Rasmussen uddybe hvorfor forældelsesfristen skal afskaffes i klippet nedenfor.

Ingen tilbagevirkende kraft

Søren Pind afviser over for TV 2 at kunne fjerne forældelsesfristen med tilbagevirkende kraft. Han håber derfor, at både pigerne fra 'Anbragt i Helvede' og Godhavnsdrengene kan finde trøst i have vist vejen med deres eksempler. 

- Fremover kan vi rent faktisk få gjort noget ved dem, der kommer i lignende situationer. Men vi kan ikke lovgive med tilbagevirkende kraft - det er et grundprincip i retsplejen, lyder det fra Søren Pind.

Hvis fristen afskaffes uden tilbagevirkende kraft, ser det skidt ud for både pigerne fra 'Anbragt i Helvede' og Godhavnsdrengenes sager.

- Så står vi der, hvor vi står nu, og så fortsætter vi vores retssag. Vi vil blive ved, indtil vi får den undskyldning, siger Poul Erik Rasmussen. 

Sapran Hassna ærgrer sig over, hvis afskaffelsen ikke bliver med tilbagevirkende kraft, men glæder sig over, at personer fremover ikke kommer til at stå i samme situation.

- Hele pointen med at starte retssagen var at skabe et grundlag for, at andre følte sig inspireret og gøre det samme - uden at føle man ikke kan gøre noget, fordi sagen er forældet.