Samfund

Sundhedsstyrelsen ændrer praksis: Transkønnede er ikke psykisk syge

Fra nytår fjerner Sundhedsstyrelsen transkønnethed fra listen over diagnoser for psykiske sygdomme.

Politikerne i Folketingets sundhedsudvalg er enige om, at transkønnethed ikke længere skal ses som en psykisk sygdom. Fra nytår fjerner Sundhedsstyrelsen transkønnethed fra listen over diagnoser for psykiske sygdomme. Det oplyser Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen. 

- Transpersoner i Danmark føler, at det er stigmatiserende, at de står under diagnosen "psykisk lidelse" over adfærdsforstyrrelser, siger han.

 - Så bliver vi det første land i verden, som fjerner transkønnethed som diagnose på listen. Sundhedsudvalget har vedtaget, at transkønnethed fra nytår fjernes fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske lidelser, hvis FN's Verdenssundhedsorganisation (WHO) ikke har gjort det inden da. 

Det glæder menneskerettighedsorganisationen Amnesty International. Organisationen har sammen med de transkønnedes organisationer længe presset på for at få fjernet begrebet fra listen.

 - Det er et kæmpe skridt - ikke kun for de danske transkønnede, men for transkønnede over hele verden, at de danske politikere så tydeligt har sagt ja til at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske lidelser, siger Trine Christensen, Amnestys generalsekretær. 

Hun roser også regeringen, som har presset på i WHO for at få ændret systemet for diagnosekoder. I oktober 2015 fremsatte Enhedslisten og Alternativet et beslutningsforslag i Folketinget om at fjerne transkønnethed fra listen. I marts i år påpegede Amnesty, at transkønnede diskrimineres i sundhedssystemet og får deres sundhed og privatliv krænket. De skal blandt andet besvare dybt private spørgsmål om sex.