Filmet fra oven: Hval i Vejle Fjord kan være set i Danmark før
Kaskelothvalen i Vejle Fjord er højst sandsynligt den samme, som svømmede rundt i Øresund tidligere i maj måned.
Den hval, der er set svømmende rundt i Vejle Fjord, kan meget vel være den, der blev set den 9. maj i Øresund. Det mener marinbiolog fra Øresundsakvariet, Michael Hansen.
Kaskelothvalen blev set i Vejle Fjord mandag eftermiddag og aften, hvor Sebastian Nicolai Wallenius, som ejer Black Eagle Productions, var så heldig at filme hvalen med en drone. Videoen kan ses ovenfor.
Meget tyder på at det er den samme hval
Michael Hansen havde ellers håbet, at kaskelothvalen var svømmet videre ud af de danske farvande.
- Men meget kan jo tyde på, at det er den samme hval, der er svømmet fra Øresund til Vejle Fjord. Der findes jo ikke så mange hvaler, der svømmer rundt i de danske farvande, siger han og gætter på, at hvalen har gemt sig i Skagerak eller Kattegat i mellemtiden.
Ikke store chancer for at overleve
Han mener, at hvalen stadig kan være i Danmark, enten fordi den forsøger at finde føde, er syg eller fordi den - kort og godt - ikke kan finde vej.
- Den skulle jo have været den anden vej om England i første omgang, så den er jo på afveje i forvejen, siger han.
Marinbiologen spår ikke hvalen store chancer for at overleve besøget i Danmark.
- Hvis det er den samme hval, så er chancen for at den finder ud, ikke så stor længere. Specielt ikke nu, hvor den er kommet ind i et så snævert farvand som Lillebælt.
Kommer normalt ikke i Danmark
Kaskelothvalen er verdens største tandhval. Hannerne kan blive op til 20 meter og veje op til cirka 55 ton. Hunnerne bliver kun op til 13 meter og vejer op til 20 ton. Kaskelothvalerne foretrækker store dybder, og er derfor ikke normalt forekommende i danske farvande. Det sker dog fra tid til anden, at kaskelothvaler strander på de danske kyster.
Blandt andet strandede en kaskelothval i vandet ud for Fanø i februar sidste år. Hvalen havde dog højst sandsynligt været død i flere uger, da den skyllede i land og blev fundet af nogle ravsamlere.
Ifølge Carl Kinze fra Hvaler.dk har der været 65 kaskelotstrandinger i Danmark siden 1562, hvoraf de 44 har været i Vadehavet.