Samfund

Ekspert om modstand mod penge til Joachims børn: Vi vil være sikre på de løfter opgaven

Danskerne vil have kongelige, som gør mere end at løbe ironman og tage til modeshows, siger en ekspert.

Når et massivt flertal af danskerne er modstandere af, at Prins Joachims børn skal have årpenge som voksne, er det et tegn på øget økonomisk bevidsthed i befolkningen.

Det mener Anne Skjelborg Jensen, antropolog med speciale i moderne monarkier.

Danskerne bakker fortsat op om kongehuset i stor stil, men finanskrisen har fået os til at se mere kritisk på, hvad vi får for pengene, siger Anne Skjelborg Jensen.

- Vi vil gerne have et kongehus, men vi vil også være sikre på, at de løfter opgaven, og at de ikke bare, som de er blevet kritiseret for, er blevet en del af et jetset-miljø, som løber ironman og tager til modeshows. Der er krav om, at de skal gøre noget andet for de penge, de får, siger Anne Skjelborg Jensen.

Så mange penge får kongehusets medlemmer

- Dronningen modtager 79,5 millioner kroner i 2016, hvoraf prins Henrik får knap otte millioner kroner.

- Kronprinsen modtager 19,6 millioner kroner om året i 2016, hvoraf kronprinsesse Mary tildeles knap to millioner kroner.

- Prins Joachim modtager 3,5 millioner kroner i 2016. I modsætning til kronprinsesse Mary er prinsesse Marie ikke indskrevet i loven til at modtage en fast andel af prins Joachims apanage.

- Grevinde Alexandra modtager 2,3 millioner kroner i 2016.

- Grev Ingolf modtager 1,6 millioner kroner i 2016.

Samlet beløb: 106,5 millioner kroner.

Kilde: Ritzau

Prins Nikolais fødselsdag giver anledning til debat

Anledningen til, at Megafon for TV 2 og Politiken har spurgt danskerne om deres holdning til, hvor mange penge kongehuset skal have, er, at Prins Nikolai næste år fylder 18.

Fødselsdagen betyder, at han med de nuværende regler vil modtage apanage i form af årpenge, og det samme kommer hans søskende til, når de fylder 18 år.

Tidligere var det ellers kun tronfølgerens førstefødte, der fik årpenge, men i 1995 blev det besluttet, at det også skal gælde for Prins Joachim og hans børn.

Sammenhæng mellem løn og pligter

Anne Skjelborg Jensen anser ikke meningsmålingens resultater som udtryk for en kritik af Joachims børn eller en generel misundelse.

Det handler formentlig mere om, at befolkningen mener, der skal være sammenhæng mellem apanagens størrelse og de pligter, som medlemmerne af kongehuset udfører, siger hun.

- Det kan vi blandt andet se i kritikken af Alexandra, hvor vurderingen er, at hun ikke løfter nok, og derfor dybest set ikke tjener sine penge, siger Anne Skjelborg Jensen.

- Kongehuset har måske ikke fundet balancen

Ifølge antropologen med speciale i moderne monarkier ønsker befolkningen større åbenhed i kommunikationen fra de kongelige i forhold til, hvad pengene går til.

Hun nævner, at der i både Norge, Sverige og Storbritannien er kommet højere krav om gennemsigtighed i budgetterne, og at Danmark måske kan lære noget.

- Noget af det, det danske kongehus måske ikke har været så gode til, har været at finde en balance i forhold til åbenheden og profilere sig i andre sammenhænge, end nogle af dem, der bliver lidt overfladiske, siger Anne Skjelborg Jensen.

Venstre: Vi er nødt til at lave en begrænsning

I Folketinget erklærer politikere fra flere partier sig klar til at se på, om reglerne for udbetaling af apanage skal ændres.

Hos de konservative understreger partiformand Søren Pape Poulsen, at partiet er "120 procent tilhænger" af såvel monarki som kongehus.

Søren Pape Poulsens opfattelse er, at prins Christian og hans søskende til sin tid skal have årpenge. Derimod er han mere tvivlende på vegne af Joachims børn.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser at forholde sig til spørgsmålet. Men partiets EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, siger, at en diskussion er påkrævet i en situation, hvor kronprins Frederik og prins Joachim sammenlagt har fået otte børn.

- Simpel matematik tilsiger, at man er nødt til at lave en eller anden begrænsning. Ellers vil det i løbet af ganske få generationer være flere hundrede prinser og prinsesser, der skal have årpenge. Enhver kan se, at det ikke kan gå, siger han til Politiken.

Hos SF mener partiformand Pia Olsen Dyhr, at hverken Prins Joachim eller hans børn bør få udbetalt årpenge.

- Vi har begrænsede midler i Danmark i dag. Det er der rigtigt mange mennesker, der mærker, Det mærker førtidspensionisterne og kontanthjælpsmodtagerne, og derfor må vi også kigge på, hvad der rimeligt og ret i det, og der er kongehuset altså i en privilegeret situation i forvejen. De er højtuddannede og dygtige. Jeg synes, de skal i arbejde, siger hun til TV 2.

Dansk Folkeparti vil lytte til, hvad Dronning Margrethe siger i sagen. Hvad hun indstiller, skal Folketinget "i videst muligt omfang følge", mener royal ordfører Søren Espersen ifølge Politiken.