Danskerne er klar til at smække kassen i for Prins Joachims børn

Siden den økonomiske krise i 2008 er danskerne blevet mere skeptiske over for at give de kongelige penge, forklarer en ekspert i Kongehuset.

Et massivt flertal af danskerne er klar til at smække kassen i for Prins Joachims børn, når de fylder 18 år. Det viser en Megafonmåling lavet for TV 2.

70 procent af de adspurgte er modstandere af, at Prins Joachims børn skal have årpenge som voksne, mens kun 17 procent er klar til at betale.

- Det er blevet en meget stor familie, forklarer Lars Hovbakke, der er historiker og ekspert i Kongehuset.

Men en afgørende forklaring er samtidig et paradoks, der er vokset frem over de seneste år.

- Der er en voksende opbakning til Kongehuset. Men siden den økonomiske krise i 2008 er danskerne blevet mere skeptiske over for at give de kongelige penge, forklarer historiker og ekspert i Kongehuset Lars Hovbakke.

De skal arbejde for pengene

Den skepsis er for eksempel flere gange kommet frem i forbindelse med Prins Henrik, der har brokket sig over sin plads i Kongehuset og er blevet borte fra store begivenheder såsom Dronning Margrethes 75-års fødselsdag i et omfang, der i BT gav ham øgenavnet 'pjækprinsen'.

Danskerne vil nemlig gerne se Kongehuset arbejde for pengene. 

- Det er de mest arbejdsomme og aktive, der har den største stjerne hos danskerne, siger Lars Hovbakke.

Det er i danskernes øjne Dronningen, Kronprins Frederik og Prinsesse Mary.

Skal belønnes som tronarving

Men trods danskernes skepsis, forventer Lars Hovnbakke, at Christiansborg belønner den unge prins, der næste sommer fylder 18 år, for hans tid som arving til den danske trone, og derfor stemmer for en apanage til Prins Nikolai.

- Politikerne er klar over, at han har spillet en stor rolle i Kongehuset, dengang han var tronarving, og ingen var klar over, om Kronprins Frederik fik børn. Derfor skal de penge ses som en slags belønning, mener Lars Hovbakke.

Da Prins Nikolai blev født i 1999, stod Danmark på den anden ende - han var Dronningens første barnebarn og næste generations tronarving.

Gevinst for dansk erhvervsliv

Men selv med apanage, skal Prins Nikolai for det meste klare sig selv, mener Lars Hovbakke og forestiller sig, at han meget vel kan ende som en gevinst for dansk erhvervsliv. 

Efter sommerferien starter han i 2.g på den prestigefyldte kostskole Herlufsholm, hvor han netop studerer sammen med børnene af dansk erhvervslivs spidser. 

- Jeg kan sagtens se Nikolai gå efter en international karriere. Umiddelbart noget med sprog, økonomi og internationale forhold, siger Lars Hovbakke.

Mens det er ukendt, hvad Prins Joachims børn kan ende med af apanage, modtager han selv godt 3,4 millioner kroner om året, viser tal om Kongehusets økonomi.