Samfund

Enige danskere: Der skal ikke skæres i SU’en

Danske Studerendes Fællesråd har blæst til kamp mod ideen om at skære i SU’en. NIels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Kun ganske få mener, at SU-nedskæringer er en god idé.

Mens partierne på Christiansborg diskuterer muligheden for at skære milliarder af kroner i Statens Uddannelsesstøtte, melder noget nær et folkekor, at det er en dårlig idé.

Hele 69 procent erklærer sig ’uenig’ eller ’helt uenig’ i spørgsmålet om, hvorvidt ’SU’en bør beskæres’. Kun 15 procent erklærer sig ’enig’ eller ’helt enig’, viser en meningsmåling blandt 1258 respondenter af Megafon for Politiken og TV 2.

Danske Studerendes Fællesråd har blæst til kamp mod ideen om at skære i SU’en. Derfor vækker målingen glæde hos formand Yasmin Davali.

- Det er et tegn på, at fri og lige adgang til uddannelse er en helt grundlæggende værdi. Det ligger ekstremt dybt i den brede befolkning, at forældrenes pengepung ikke må være afgørende, siger hun til Politiken.

Skævvridning i udgifterne

Netop i disse måneder er regeringen på jagt efter besparelser, der skal bruges til et økonomisk råderum i den varslede plan for dansk økonomi frem mod 2025, sådan at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet kan indfri regeringsgrundlagets ambition om skattelettelser. Flere politikere i blå blok – herunder i Venstre – har ifølge Politikens oplysninger blikket rettet mod SU’en som en mulighed.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at der er sket en "skævvridning" af ressourceforbruget, fordi der bliver brugt flere penge på SU til studerende på videregående uddannelser end på selve de videregående uddannelser.

På finansloven for i år er der afsat 15,2 milliarder kroner i SU til studerende på videregående uddannelser. Til sammenligning er udgifterne til selve de videregående uddannelser 14,3 milliarder kroner, oplyser ministeriet.

Ulla Tørnæs vil hverken be- eller afkræfte, at det kan komme på tale at beskære SU’en for at finansiere andre tiltag.

- Regeringen har ikke nogen færdig plan i skuffen for en SU-reform. Men jeg hæfter mig ved, at verdens dyreste studiestøttesystem selvfølgelig er til debat. Det synes jeg er helt naturligt, siger hun til Politiken.