Samfund

Tester teori på flygtninge: Kan du holde til fire minutters øjenkontakt?

En video lavet af Amnesty International skal vise, hvor stærk en effekt intens øjenkontakt har – mellem en flygtning og en europæer.

Et nyt og gribende videoeksperiment skal være med til at nedbryde barrierer mellem nyligt ankomne flygtninge og europæere. Videoen, der hedder 'Look Beyond Borders', er baseret på teorien om, at fire minutters uafbrudt øjenkontakt øger intimiteten mellem to mennesker. Se et uddrag af videoen øverst. 

Målet med eksperimentet er at få et andet perspektiv på flygtningekrisen, at skildre menneskeskæbner isoleret fra tal, statistikker og overskrifter.

Når øjenkontakt bygger bro

Direktør for Amnesty International i Polen, Draginja Nadażdin, fortæller på Amnestys hjemmeside, at eksperimentet skulle være simpelt.

- Vi optog disse meget menneskelige møder, og kortfilmen taler for sig selv. Folk fra forskellige kontinenter, som bogstaveligt talt aldrig har set hinanden i øjnene før, ender ud med at føle en særlig forbindelse, siger hun.

Scenerne viser flygtninge fra Syrien og Somalia, der sidder over for folk fra Belgien, Italien, Tyskland, Polen og Storbritannien. Flygtningene har boet i Europa i mindre end et år.

- Når verden i dag synes overvældet af opdeling og konflikt, er det altid værd at se tingene fra en anden persons perspektiv, siger Draginja Nadażdin og fortsætter:

- Alt for ofte går rigtige menneskers lidelser tabt i tal og overskrifter. Mennesker, der ligesom os har familie, venner, deres egen historie, drømme og mål. Hvad hvis vi stoppede op et øjeblik og kiggede på, hvem de virkelig er?

Blikkets magt er stærk 

Øjenkontakt er på mange måder det samme som at dele eller overskride et personligt rum – og derfor bliver det intimt, ifølge Signe Vangkilde, der er lektor i Kognitionspsykologi ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

- Vi er meget følsomme overfor, hvornår vi er inde i hinandens personlige rum, siger hun til TV 2 og uddyber at afhængig af, hvor du er i et socialt hierarki, så vil du typisk kunne holde øjenkontakten i kortere eller længere tid. 

Øjnene siges at være sjælens spejl, og hvis man udelukkende koncentrerer sig om, hvad blikket fortæller, bliver det mere simpelt, og de sproglige barrierer gøres irrelevante.

- Det er meget lettere at forholde sig til noget, som ikke er tal og statistikker. Hvis du kun kigger på folks øjne, så er du heller ikke nødt til at tage stilling til, at nogen måske har en kulturel anderledes påklædning, siger Signe Vangkilde.

Samhørighed på ingen tid

Amnestys kortfilm viser spontane og stærke reaktioner mellem mennesker, der mødes for første gang. Og helt åbenlyst spiller den intense og langvarige øjenkontakt en unik rolle. Flere bliver overvældede, nogle forlegne, imens andre lader tårene få frit løb eller lyser op i et stort smil.

Ud fra filmen at dømme udvikler mange en form for samhørighed i løbet af få minutter. Videnskabelige undersøgelser viser, at det sågar er muligt at få to mennesker til at forelske sig i hinanden blot på baggrund af at have kigget hinanden i øjnene. Læs mere i New York Times-klummen 'To Fall in Love With Anyone, Do This', der omtaler Arthur Arons famøse fire minutters øjenkontakt. Signe Vangkilde bekræfter:

- Hvis man på en måde kan speede processen op ved at sætte folk i den her situation, så vil det være en meget hurtig måde at opbygge samhørighed og intimitet på.

Øjenkontakten som kunstværk

Kunstneren Marina Abramović står bag den kontroversielle og opsigtsvækkende udstilling 'The Artist Is Present' fra 2010, hvor hun gjorde øjenkontakten til kunst. Abramović lod sig i en periode på tre måneder 'udstille' på The Museum of Modern Art i New York, hvor man kunne komme og have øjenkontakt med hende i så lang tid, man havde lyst. Læs om flere eksperimenter med øjenkontakt her.

Udover det kunstneriske i Amnestys nye kortfilm, er der naturligvis også det politiske aspekt.

- Der findes grænser mellem lande, ikke mennesker. Og det er altafgørende, at vores regeringer begynder at sætte mennesker over grænser samt deres egen kortsigtede politiske gevinst, siger direktøren for Amnesty International i Polen, Draginja Nadażdin.

Optaget i Berlin

Filmens lokation er et lager i nærheden af ​​Berlins gamle Kolde Krig-æra-passage, Checkpoint Charlie, hvilket der er en særlig grund til. En af ​​kampagnens arrangører fra reklamebureauet Big Picture, Hanna Wasko, fortæller, at de har valgt at udføre eksperimentet i Berlin, da byen symboliserer overvindelsen af ​​divisioner. 

- Forstået på den måde, at det mest vigtige er at give folk tid til at forstå hinanden bedre og at lære hinanden at kende, siger hun.

Amnesty optog kortfilmen i april 2016. Den er blevet lanceret 25. maj og ivrigt delt på de sociale medier. 

Se hele kortfilmen her: