Samfund

Naboer frygter støjhelvede: Så meget mere larmer Danmarks nye kampfly

Naboerne til Danmarks sandsynlige, kommende kampfly F35 frygter et støjhelvede. I dag blev flyets støjniveau testet i Holland.

Et sandt støjhelvede. Det er, hvad naboer til Danmarks sandsynlige, kommende kampfly F35 frygter at komme til at opleve, når F16-flyene bliver erstattet.

Hvad er F-35 Lightning II, og hvad kan det rent faktisk?

Producent: Lockheed Martin

Fløj første gang: 2006

Max vægt: 31,8 ton

Længde: 15,7 meter

Vingespænd: 10,7 meter

Antal motorer: 1 stk

Topfart: 1930 km/t

Rækkevidde: 2220 kilometer

Våbenstationer: 10 stk

Ifølge Andreas Krog fra nytkampfly.dk er F-35's særlige stealth-egenskaber, det der adskiller det fra konkurrenterne, Boeings F-18 Super Hornet og Eurofighter Typhoon.

- Stealth-egenskaberne gør den mindre synlig på radaren og derfor god til ”first day of war”, hvor du skal snige dig ind under fjendens radar og tage hans jord-til-luft-missiler ud. Der er F-35 i en klasse for sig, siger Andreas Krog.

Hvor slem støjen reelt er, blev i dag testet for første gang i Europa i dag i Holland.

Amerikanske undersøgelser peger allerede nu på, at F35'eren larmer dobbelt så meget som F16-flyene.

Og I Norge, hvor de også har købt F35-flyene, har det allerede fået konsekvenser.

Helt op til syv kilometer fra den flybase i Ørlandet hvor F35'erne flyver fra, er husejerne påvirket af larmen.

I alt har den norske regering afsat 800 millioner kroner til tiltag mod støjen. Og knap 200 huse skal jævnes med jorden.

Derfor var der spænding i dag blandt naboerne til flybasen Leeuwarden i Holland. En af dem, der bor tæt på basen er Gerard Veldman. Han var i dag ude for at måle støjforskellen på de nye F35 og de gamle F16-fly.

Han har boet 800 meter fra basen i 30 år – med F16 som naboer. Nu frygter han for de nye kampfly.

- Vi er bange for, at den støjer for meget. Det er ikke godt for vores helbred, siger Gerard Veldman til TV 2.

Hans test viste her til eftermiddag, at F35 larmede med 108 decibel, mens F16 nåede op på 93,5. En forskel på ca. 15 decibel, men det svarer til mere end en fordobling, da skalaen er eksponentiel.

I Danmark er vi tæt på at anskaffe F35, og derfor må naboerne vænne sig til mere larmende fly. Eksempelvis i Skrydstrup, hvor de nuværende kampfly holder til - også her er naboerne bekymret.

En af dem er Winnie Møller. I dag flyver F16 flyene hyppigt over hendes hjem, men hun frygter den øgede larm fra de nye kampfly.

- Hvis det skal blive dobbelt så meget, så må jeg sige hold da op. Jeg kan faktisk ikke forestille mig det, men så bliver der problemer. Altså nu arbejder jeg en del hjemmefra, og når telefonen ringer, så er det i hvert fald med at have vinduer og døre lukket, siger Winnie Møller til TV 2.

En anden nabo, Morgan Winther, ser ingen anden vej væk fra larmen end at flytte, men køberen leder han stadig efter:

- Det bliver ikke nemt. Der er nok ikke nogen, der vil købe det. Jeg håber lidt, at staten vil købe det.