Samfund

Landsret: OK at bortvise medarbejder, der hældte øl i håret på kollega til privat fest

Vestre Landsret har ændret en byretsdom, hvor en virksomhed i byretten blev dømt til at betale erstatning til den bortviste medarbejder.

Er det i orden at bortvise en medarbejder, der har hældt øl i håret på en kollega, verbalt overfuset en anden og på anden vis opført sig upassende til en privat fest med andre kollegaer?

Ja, siger Vestre Landsret, som har set med friske øjne på en byretsdom fra januar 2015, hvor FOA fik medhold i, at en bortvisning ikke var berettiget. Imidlertid var medarbejderens handlinger og udtalelser af en så alvorlig karakter, og kollegaerne var efterfølgende så påvirkede af situationen, at virksomheden var i sin gode ret til at bortvise medarbejderen.

Det er ikke i orden at hælde øl i håret på en kollega og overfuse en anden verbalt og i øvrigt opføre sig upassende, når man er til privat fest med kollegerne i firmaet. Og derfor var det OK, at et nordjysk firma bortviste en medarbejder, der gjorde det.

Det har Vestre Landsret fastslået i en dom, der er er ændring af en byretsdom, hvor FOA havde fået medhold i, at bortvisningen ikke var berettiget. I byretten blev virksomheden dømt til at betale 254.000 kroner til den bortviste medarbejder.

Men nu har Vestre Landsret slået fast, at medarbejderens opførsel og udtalelser til festen var så alvorlige, at det var i orden at virksomheden var i sin gode ret til at bortvise medarbejderen, oplyser Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) i en pressemeddelelse.

Det er juridisk chef i KA Bjørn Carlsen, der har ført sagen for virksomheden, både i byretten i Aalborg og i Vestre Landsret.

- Min vurdering var rigtig, at det var for groft. Som medarbejder er man forpligtet på at leve op til almindelig anstændighed. Man kan ikke regne med, at man til en privat fest kan behandle en kollega på en måde, så det ikke kan få konsekvenser for ens ansættelse, siger Bjørn Carlsen.

Forpligtet

Han siger, at selv uden for arbejdstiden er en medarbejder forpligtet til en opførsel, der ikke skader samarbejdet på jobbet.

- Man skal tænke på, at man i alle forhold er forpligtet på en opførsel, der ikke hindrer et godt samarbejde på virksomheden. Man må ikke overfuse en anden verbalt, slå eller hælde øl i håret. Det går ud over alle andre medarbejdere. Det påvirker samarbejdet, siger Bjørn Carlsen.

Også på virksomheden, en selvejende institution, er der tilfredshed med dommen.

- Vi undrede os over, at byretten kom frem til den afgørelse, den gjorde. Derfor er vi også tilfredse med, at landsretten bekræfter, at vi var i vores gode ret til at bortvise vedkommende, siger bestyrelsesformanden, som af hensyn til sagens parter ikke ønsker at få sit eller virsomhedens navn frem.

- Vi kan ikke have en medarbejder, som har opført sig så fuldstændig ubændigt. Vedkommende må lære at styre sig. Min holdning er, at de medarbejdere, vi har, skal både være dygtige rent fagligt, men de skal også opføre sig ordentligt, siger bestyrelsesformanden.

Hos FOA oplyser juridisk chef Ettie Trier Petersen, at der endnu ikke er taget stilling til om FOA vil søge tredje-instans bevilling og forsøge at få sagen for Højesteret.